Látogatás a fagyimennyországban

A fagyit mindenki szereti, de azt is tudjuk, hogy fagyi és fagyi között óriási különbségek vannak. A nemrégiben nyitott gödöllői Sissi fagyizóban személyesen teszteltük le, milyen is az, amikor fagyik terén nem érik be középszerű ízekkel.

Világos helyiség, szivárványszínű falak, színes székek és kényelmes fotelek – ez a látvány tárul elém, amikor belépek a Hunyadi János utca 31-es szám alatti fagyimennyországba. A Sissi fagylalt második üzlete idén nyílt meg, a Fő téri fagyizó nagy sikere miatt úgy gondolták, igény van egy nagyobb cukrászdára is. A klasszikus hangulatot a magyarok királynéjának arcképe koronázza meg, többek között az ő kedvenc fagyiját is meg lehet kóstolni. Persze csak akkor, ha az ötvennégyféle fagyi közül éppen erre az ízre szavazunk.

De nézzük a kóstolónapunk történéseit. Érkezésünk után elmondták, hogy a kóstolás után összeállíthatom a saját fagyikelyhemet is, de előbb megkapom a kitöltendő „feladatlapot”. Először hat kis gombóc fagyit érkezett, és annyi segítség, hogy öt közülük süti-, egy pedig csokiízű. Nálam nagyobb édességrajongót keresve sem találni, de kiderül, hogy az ízfelismerési képességemen még lenne mit csiszolni. Tudom, hogy valahonnan ismerős, de fogalmam sincs, mi lehet – a legtöbb ízre így reagálok. Szerencsére az asztaltársaim nálam valamivel ügyesebbek, így együtt kitaláljuk a helyes megoldásokat. A grillázsdarabról felismerjük a dobostortát, a baracklekvárról a zserbót, a sportszelet pedig rajtam kívül mindenkinek beugrik.

Következnek a gyümölcsfagyik, ezeket valamivel könnyebben felismerem, bár az epernél kicsit hezitál az asztaltársaság. Koncz Andrea, a fő fagylaltboszorkány el is mondja, hogy ez azért lehet, mert minden eperszállítmány más, ez most kevésbé édes, mert sok eső esett. A törzsvásárlók már hozzászoktak, hogy néha más ízeket kapnak, hiszen nincs két ugyanolyan termés. Viszont így az összes fagyi aroma- és adalékmentes.

A kóstolás után jöhetne a saját kehely készítése, de belém több fagyi már nem fér, így csak gyönyörködöm az ötvennégyféle fagyiban. A választék többek között azért is ilyen széles, mert a cukrászda a különleges igényekre is fel van készülve.

Mivel egyre több az ételallergiás, diétázó vagy speciális étrendet követő vásárló, tejmentes, szójamentes, gluténmentes, vegán és paleo fagyikat is kínálnak. A gyümölcsízek, a tradicionális sütemények fagyiverziója mellett a gyerekeknek is kedveznek: a twix és a túró rudi a legnépszerűbbek. Különösen büszkék arra, hogy olyan történelmi személyek legkedvesebb ízeit is árulják, mint például Blaha Lujza vagy Mária Terézia. Szó szerint jó szájízzel távozom a cukrászdából, és megfogadom, hogy pótolni fogom a fagyikelyhet, és visszajövök. Lehet, hogy nem is egyszer.