Békebeli miliő és pazar szarvasgerinc a belváros szívében

2018. október 03.
Mai kedvencünk nem egy favorit, nem is kettő. Egy egész sor, pontosabban egy menüsor – a Café Delion Bistro megújult menüje.


Nem túlzás azt állítani, hogy a Ráday utcában, annak belvárosi, patinás részén, a pest-budai vásárok idejéből fennmaradt épületben lévő bisztróba lépve úgy érezzük, vendégségbe érkeztünk. A családias, nagypolgári miliőben szinte vár minket a terített asztal, a szezonális fogásokat pedig olyan felhozatalban, minőségben sorjázzák elénk, hogy szinte garantált a visszatérés… (Ha még több helyre vagy kíváncsi, böngéssz a Kedvenc helyünk a héten rovatunk cikkei között!)

Koncertek kontra konyhafőnök: Nyúzó Imre

A konyhában itt Nyúzó Imre az úr, a szakácsszakma autodidakta nagyágyúja, aki az idei évtől erősíti a bisztró csapatát. A Garden of Eden korábbi frontembere konyhafőnökként maximalista, a vendéglátást ténylegesen szenvedéllyel „művelő” alkotó, aki a fogásokat kreatívan, és merészen formálja meg. Nem újragondol, hanem újratervez, úgy alakít át, hogy megmaradjanak a fogás hagyományos értékei, de meglegyen benne az a rá jellemző csavar, amitől a gondosan tálra komponált étel valóban egyedivé válik.

Szezonális fogások az őszi étlapon

A Café Delion Bistro őszi étlapján a szezon kínálta alapanyagok legjava megtalálható. Az új étlap egyik meglepő fogása a karcagi birkapörkölt, amely azok közé az ételek közé tartozik, amelyen Imre szerint sem kell egy jottányit sem változtatni. A séf a hazai ízeket hozza el a vendégeinek, csak a tálalás más, a tartalom pont olyan, ahogy gyerekkora óta szereti. Ugyanez már nem mondható el a smokerben készített marhaszegy mellé kínált „rakott burgonyáról”, amely teljes metamorfózison esik át, bár minden alkotóelem megjelenik benne, nem is egyszer. Ebben a fogásban tökéletesen tetten érhető Imre sajátos látásmódja, ahogy alkotóelemeiből újratervezi a magyar konyha hagyományos ételeit.


Nagy kedvencünk mégis a zsenge Szent Jakab kagyló a selymes burgonyakrém-gyömbér levessel. Tényleg olyan íztrió, amely kedvéért akár hetente kétszer is benéznénk a bisztróba, de a szarvasgerinc is nagy befutó. Utóbbihoz Imre csupa olyan kiegészítő ízt, illatot választott, amely tovább erősíti az őszi erdő adta hangulatot, a nemes húst csupa földes elem egészíti ki, teszi teljessé.