Az arcmaszk, ami meghekkeli az arcfelismerő algoritmusokat

2019. augusztus 06.
Igen, a jelen designjának olyan problémákra is választ kell kínálnia, mint a digitális adatgyűjtés. Ewa Nowak lengyel tervező például vicces, de praktikus megoldással rukkolt elő. 

Milyen frusztráló érzés, ha belegondolunk, hány kamera kíséri minden nap figyelemmel az utunkat, arról már nem is beszélve, hogy mit hozhat ilyen tekintetben a jövő. Azonban ha ezt a szuperletisztult, Ewa Nowak tervezte „anti-Al” maszkot ha felvesszük, akkor az arcunk felismerhetetlenné válik az arcfelismerő algoritmusok számára.

Az inkognitómaszkot a tervező arcékszernek nevezi, és simán lehetséges, hogy a jövőben nem csak ékszerként, de funkcionális tárgyként is szükségünk lehet rá a mindennapokban. A maszk éppen úgy néz ki, mint egy lecsúszott John Lenon napszemüveg és egy egyiptomi hajék keveréke, de a finom arany lemezkék igazán kifinomulttá és stílussossá is teszik a tárgyat amellett, hogy elsődlegesen egy fontos kortárs problémára hívja fel a figyelmet.

A tervező úgy nyilatkozott, hogy a kortárs jelen valóságra a kortárs művészettel kell reflektálni, hiszen naponta többszáz kamerafelvételben lehetünk benne, melyek adatot gyűjtenek a korunkról, nemünkről, kedvünkről is akár.

Fotó: dezeen.com