Önfertőtlenítő dizájnkilincs veszi fel a harcot a vírusok ellen

2019. november 11.
Hong Kong-i egyetemisták álltak elő a különleges kilinccsel, ami állítólag UV-fény segítségével képes elpusztítani a baktériumokat.

A téli időszakban mindenki elkezd rettegni a betegség-hullámoktól és a nyilvános helyeken ránk leselkedő bacilusoktól, és az is biztos, hogy a kilincsek jelentik az egyik legkritikusabb pontot. Bár a mosdó vagy a tömegközlekedés használata után mindig ajánlott fertőtleníteni kezünket, azt többnyire nem tudjuk elkerülni, hogy naponta több tucat mindenki által összefogdosott kilincshez is hozzáérjünk, és valljuk be, nincs az az ember, aki minden alkalom után telenyomná a tenyerét kézfertőtlenítővel.

Néhány Hong Kong-i egyetemista erre a problémára kínál megoldást a speciális, önfertőtlenítő kilincsekkel. A minimalista kialakítású kiegészítők UV-fény segítségével végzik a fertőtlenítést – állítólag 99.8 százalékos hatékonysággal. A diákok a Kínában és Kelet-Ázsiában végigsöprő fertőző betegségek (például a sok emberéletet követelő SARS) ellen szeretnék felvenni a harcot az eszközzel, ami egyébként az ajtó mozgásából nyert kinetikus energia segítségével működteti a kilincs anyagával kémiai reakcióba UV-fényt. Szerintünk ráadásul igazán mutatós kilincsről van szó!

MyModernMet