Óriási viráginstallációk lepték el a madridi Kristálypalotát

2020. augusztus 10.
Petrit Halilaj különleges kiállítása keretében óriási fészket rakott a madridi Kristálypalotában, amit aztán hatalmas virágokkal ölelt körül. Első önálló kiállításán a család, a nemzet, a szerelem és a kulturális identitás kérdéseivel is foglalkozik.

Óriásira nőtt liliomok, gigantikus cseresznyevirágok és hatalmas aranyfák ölelik a madridi Kristálypalotába helyezett különleges fészket – így fest Petrit Halilaj első önálló kiállítása, ami a Reina Sofía Múzeum gondozásában született meg. A finom fémvázakra festett vászonból készítettek szirmokat, monumentális, mégis törékeny viráginstallációkat alkotva, amelyek a perspektíva kiforgatásával hívják elő a nézőben a kérdést: vajon tényleg az ember a világ közepe? Halilajt elsősorban a fészekrakó madarak szokásai inspirálták, akik díszes fészkekkel igyekeznek társat találni maguknak. Ő is épp így építette fel az óriási fészket élettársával, Álvaro Urbanóval, így a kiállításban a család, a szerelem, ugyanakkor a nemzet és a kulturális identitás kérdéseivel is foglalkozik.

Halilaj úgy fogalmaz, szerette volna, ha a Palacio de Cristal épülete a szerelmet ünnepli. Az épület kitárása és az installáció mérete együttal politikai üzenetet is hordoz, hiszen az elfogadásra hívja fel a figyelmet, miközben a fészek kiállításával is azt üzeni, legintimebb tereink igenis hordozhatnak fontos társadalmi üzenetet – különösenm ha a homoszexualitás elfogadásáról van szó.

DesignBoom

Olvass tovább!