Egy ékszertervező szerint az arcmaszk is lehet kiegészítő

2020. augusztus 12.
A koronavírus elleni védekezésben kulcsszerepet játszó arcmaszk valószínűleg még sokáig életünk része lesz, épp ezért ideje lenne másképp – nem nyűgként, hanem fontos mindennapi elemként – tekintenünk a viselésére. Ebben segít egy német ékszertervező.

Saskia Diez ékszertervező egy egyszerű gesztussal igyekezett átkeretezni az arcmaszkok szerepét életünkben: az aranyozott és ezüstözött láncokkal ellátott textilek sokkal inkább hosszú távon használatos kiegészítőknek, mint eldobható anyagdaraboknak tűnnek. Diez azt mondja, szerette volna, ha a maszkok „kevésbé hatnának orvosi eszköznek”, így pedig kevesebb negatív konnotáció társulna hozzájuk – ami pedig fokozná a maszkviselési hajlandóságot.

Persze messze nem a német ékszertervezőé az első ilyen próbálkozás: már a legnagyobb divatházak is megcsinálták a maguk dizájner arcmaszkjaikat. Ez a gesztus nagy port kavart a járvány kezdetén, hiszen sokak szerint teljesen felesleges, sőt, etikátlan dizájnerdarabként árusítani egy egészségvédő eszközt (pláne, hogy a stílusos maszkok gyakran kevésbé hatékonyak a védelemben). De ha azt nézzük, hogy a koronavírus által leginkább sújtott országok közé tartozó Amerikában például a lakosság egy jelentős része egyszerűen megtagadja a maszkviselést, akkor minden lépés számít, amivel rá lehet venni az embereket a maszkok hordására.

Dezeen

Olvass tovább!