Kávéból és tengeri herkentyűkből készül az alternatív bőr

2020. augusztus 26.
A vietnámi dizájner élelmiszeripari hulladékokból alkotta meg a csodálatos textúrájú vegán bőrt.

Uyen Tran vietnámi dizájner az elfogyasztott tengeri herkentyűkből hátramaradt héjakból és páncélokból, illetve kávémaradványból alkotta meg a különleges vegán bőrt, amit Tômtex névre keresztelt. Az elmúlt években rengeteg izgalmas innovációt láthattunk az állati bőr helyettesítésére, azonban mindig különlegesek azok a megoldások, amik még környezetkímélőek is – például úgy, hogy valamilyen hulladékanyag újrahasznosításával dolgoznak. A vietnámi dizájner ráadásul egy nagy mennyiségben termelődő, és kevéssé kihasznált hulladéktípust, ételmaradékokat használ: minden évben 8 millió tonna tengeri herkentyű és 18 millió tonna elhasznált kávédarálék kerül kidobásra, ezekből alkotta meg Tran a vegán bőrt.

Tran szerint a különleges matéria előnye, hogy tartós, mégis kellően puha, így kézzel és varrógéppel is formálható. Mi imádjuk a meseszép, valódi bőrhöz hasonlatos textúráit:

 

Dezeen

Olvass tovább!