Ételmaradékból készítettek napelemet

2020. december 11.
A speciális napelem különlegessége, hogy nemcsak a direkt napfényből, de a felhők mögül átszűrődő, „láthatatlan” UV-fényből is képes energiát termelni.

Carvey Ehren Maigue mérnökhallgató nyerte meg a James Dyson Awards fenntarthatósági díjat AuReus-rendszeréért, amely élelmiszeripari hulladékból – egészen pontosan zöldségek és gabonák maradékaiból – készült napelemes panelekből áll. A technológia különlegessége, hogy a panelek (a hagyományos napelemekkel szemben) nemcsak úgy tudnak energiát előállítani, ha a napfény direkt módon éri őket, hanem a felhőkön átszűrődő, „láthatatlan” UV-sugarakból is. Ennek köszönhetően pedig adott idő alatt jóval több energiát tud termelni, mint a hagyományos napelemek.

Az áttetsző lemezeket rögzíthetjük ablakokra is, amivel vertikális „napelemfarmokat” tudunk kialakítani az épületek oldalfalain. Az ráadásul tényleg csak plusz, hogy a különböző színekre festett panelek elképesztően látványossá is teszik a falfelületeket, amiket beborítanak!

Dezeen

Olvass tovább!