Mexikói villa tiszteleg a beton szépsége előtt

2020. december 14.
Ludwing Godefroy mesés villája megmutatja a beton szoborszerű esztétikáját, miközben Mexikó ősi kultúrái előtt is tiszteleg.

A Yucatán szövetségi állam fővárosának számító Mérida az ősi maja kultúra egyik legfontosabb színtere. Ludwig Godefroy építész elsősorban ezt tartotta szem előtt, mikor megtervezte látványos betonépületét.

A 80 méter hosszan elnyúló villa rendhagyó arányai lehetőséget adtak Godefroy számára, hogy egy fragmentált épületrendszerben megidézze a maják jellegzetes ősi útrendszerét, a sacbét. Ezeket a vízszintes terepen haladó, fehér mészkőtörmelékkel szórt utakat kőfalak szegélyezték, és néhányat még ma is használnak Dél-Amerikában. Ezek az utak kötötték össze a maja kultúra fontos színtereit, például a templomokat és főtereket, ez az elv pedig Godefroy munkájában is megjelenik: a fehér kővel felszórt nyílt tereken áthaladva mindig újabb tereket fedezhetünk fel.

Az építész a beton lehetőségeit kihasználva játszott a volumenekkel és a negatív tér lehetőségeivel, ezzel is fejet hajtva a maják monumentális kőépítményei előtt. Az épülethez letisztult kialakítású medence is tartozik, míg a belső tér az egyszerűség jegyében lett kialakítva visszafogott, természetes anyagokat preferáló esztétikai világgal.

Dezeen

Olvass tovább!