Orvosi ösztöndíj a mellrák gyógyításáért

Októberben kiemelt figyelem irányul a mellrák elleni küzdelemre. Az Avon segítségével most orvosok vehetnek részt továbbképzésen az Egyesült Államokban.

Az Avon a Nőkért Alapítvány most a betegséggel érintett nőkön kívül az őket kezelő orvosokhoz is szól: idén második alkalommal hirdette meg Globális Mellrákellenes Klinikai Ösztöndíjprogramját. 24 mellrák ellen küzdő szakorvos vehet részt továbbképzésen az Egyesült Államok 12 legfejlettebb emlőrákkezelő-központjának egyikében.

A magas szintű képzés ideje alatt az orvosok olyan ismeretekre és mélyebb szintű szaktudásra tehetnek szert, amelyek birtokában saját hazájukban is javíthatják a mellrákban szenvedő betegek ellátását. A négy-nyolchetes képzéseken 24, az Egyesült Államokon kívül élő orvos vehet részt, akiket a fogadó intézmények mentorai választanak ki egy szigorú, kétlépcsős eljárás keretében. 2012-ben 22 állam 85 pályamunkájából a kurátorok 14 ország 25 orvosát választották ki, köztük sajnos nem szerepelt magyar szakorvos.

Dr. Andrij Hribanov, a program tavalyi ösztöndíjasa az ukrajnai Nyikolajev Szülőotthonában dolgozik szülész-nőgyógyászként. Az ösztöndíjprogram keretében a Pittsburghi Egyetemen vehetett részt továbbképzésben. „A fogadó intézményem az Egyesült Államok 10 legjobb onkológiai központjának egyike, így biztos voltam benne, hogy ez lesz a megfelelő hely az új ismeretek megszerzésére. Az általam megfigyelt gyakorlatokat, melyek általánosak az Egyesült Államokban, Ukrajnában visszatérésemkor újdonságként fogadták” – mondta Dr. Hribanov.

Habár az emlőrák túlélésének aránya napjainkban már 80% fölé tehető, ennek ellenére a nők körében változatlanul ez a legtöbb életet kioltó daganatfajta, amely csak Magyarországon évente több mint 2000 halálesetért felelős.

A mellrákkal foglalkozó szakorvosok online jelentkezhetnek a programra, a pályázati eljárás első fordulójának jelentkezési határideje 2013. december 9.