Játékos filmezés, filmes játék!

2015. április 08.
Jobb, mint az építőkocka, és hasznosabb, mint a videojáték! A Lakos Nóra filmrendező által alapított Filmjátszó egy különleges program gyerekeknek, ahol megismerkedhetnek a filmezés és színjátszás világával játékos és kreatív módokon.

A gyerekkor érzékeny, képlékeny éveiben mindenki próbálja terelgetni a kicsiket képességeik és vágyaik alapján: lovagló órák, zongoratanár, fociedzés vagy rajzszakkör. De mi van azokkal az ifjú Susanne Bier és Francois Truffaut utódokkal, akik már a délutáni rajzfilmben is a plánozást tanulmányozzák, és a történetmesélés újszerű módjait elemzik? Nos, nekik ott a Filmjátszó.

Lakos Nóra filmrendező (aki egyébként a 2012-es Marie Claire Megújulás – Kampány a Nőkért pályázatunk egyik nyertese) már korábban is indított kreatív, készségfejlesztő programot, akkor imporizációs színjátszó kört vezetett. Négy év után eszébe jutott, hogy ezt a projektet megújítandó, saját munkájával, azaz a filmezéssel tegye még izgalmasabbá a programsorozatot. „A Filmjátszó egy különös kombinációja a klasszikus különóráknak, mert itt egyszerre van jelen a történetmesélés, a színjátszás, képalkotás és a filmezés. Így több művészeti ágban is kipróbálhatják magukat a gyerekek, ami komplex módon fejleszti a kreativitásukat.” – meséli Nóra. A Filmjátszó megalapításában az is közrejátszott, hogy Nóráék szerették volna, ha a gyerekek hasznosabb módon használnák a tenyerükbe ragadt okos eszközöket – ha már úgyis ott vannak. „Arra gondoltam, ha már úgyis a kezükben vannak a kütyük, akár használhatnák ezeket alkotásra is. Ebben segítünk nekik. Megtanítjuk, hogyan tudnak egyszerű eszközökkel különböző vizuális alkotásokat létrehozni.  A cél, hogy mindenki egy-egy projekt végére egy önálló vizuális alkotást készítsen, amit egy saját szervezésű filmfesztiválon minden év végén bemutatunk.” – magyarázza a rendezőnő.

A foglalkozások a filmkészítés folyamatát követik, azaz a gyerekek lépésről-lépésre megismerkedhetnek a filmezés izgalmas, összetett világával. A kis Fellinik először a fantáziájukat mozgatják meg, történeteket találnak ki, és eltervezik, hogyan valósítanák meg azokat vizuálisan. Aztán storyboardot, képregényt, fotómontázst készítenek, megtervezik a hátteret és a látványt. Az előkészületek után pedig minden – majdnem – úgy zajlik, mint egy valódi forgatáson: „A gyerekek végül eljátsszák az adott jelenetet a gyerekrendező instruálása mentén, amit egy másik társuk videóra vesz mobillal. Végül zenét keresünk hozzá, megvágjuk és feliratokat, kis animációkat is applikálunk.” – meséli Nóra.

A Filmjátszós programokon a gyerekek megismerkedhetnek számos izgalmas technikával, például gif –és animáció készítéssel, fényfestéssel, fotózással, plakáttervezéssel, de még a szinkronizálás és a kaszkadőr trükkök csínját-bínját is elsajátíthatják. „ Elég komplex a foglalkozás sorozat, gyakorlatilag minden alkalommal valami új technikával, témával foglalkozunk. És miután a gyerekek stábként dolgoznak, ez segíti őket a közös alkotásban, hogy elfogadják egymás ötleteit, és azokra építve tegyenek hozzá új, saját ötleteket.” 

Gyerekrendezőnek gyerek-Oscart!

A foglalkozásokon mindig újabb, aktuális projektekkel és témákkal foglalkoznak a gyerekek, az új technikák kipróbálása mellett például még Oscar-díjat is kaphattak: „A Filmjátszó indulása egybe esett az Oscar-díj átadóval, így rögtön egy gyerek Oscar ceremóniával kezdtünk, ahol szobrot készítettünk és beszédet mondtunk, amiket videóra vettünk. Azóta belekóstoltunk sokféle technikába, így volt egy kis animáció, fényfestés, képregény készítés, közös mesélések, filmplakát tervezés és szinkronizálás is.” – újságolja Nóra.

„Áprilisban egy négy alkalomból álló projekt hónapot indítunk, ahová bárki csatlakozhat, viszont csak a projekt hónap elején, mert a foglalkozások egymásra épülnek. A cél, hogy a projekt végére mindenki létrehozzon egy saját filmes alkotást, amit május elején be is fogunk mutatni a szülőknek, barátoknak. Az első alkalom április 13-án hétfőn lesz a Pagonyban a Gellért térnél és ettől kezdve minden hétfőn fél5-től másfél órás foglalkozásokat tartunk egy hónapon keresztül.”

A Filmjátszó programjaira 8-12 éves gyerekek jelentkezését várják , a filmjatszo@gmail.com címre.