5 ok, amiért muszáj elutaznod Rigába

2017. október 13.
Novemberi lapszámunkban elsősorban gasztronómiai szempontból mutatjuk be a lett fővárost, most viszont adunk még néhány tippet, amiért mindenképpen érdemes ellátogatni Rigába. Csúcsmodern múzeumok, lélegzetelállító épületek, isteni ízek és egy rakás színes program várja a Lettországba érkezőket.

Csónakázás a belvárosban

Egyrészt azért érdemes jó időben utazni Rigába, mert a napsütésben tényleg valószínűtlenül festményszerűen elevenedik meg a meseszép belváros, másrészt azért is, mert ilyenkor a legjobb andalogni a parkokban és csónakázni kicsit a várost kettészelő folyón. Ebéd után a lehető legkényelmesebb városnézési mód!

Macskamánia

A fekete macska szinte Riga kabalaállatának számít, olyannyira, hogy a minden sarkon árult kulcstartókon meg ajándékokon kívül a városban még egy „Macskás Ház” is van. A sztori szerint a ház építőjét nem akarták befogadni a helyi céh-hálóba, ezért – saját céhül is szolgáló – háza tetejére egy púposító, mérges macskát rakott, aki hátsó felével a nagy céh felé fordul. Hosszú pereskedés után végül kénytelen volt megfordítani a macskát.

Szédítő szecesszió

Rigában nemcsak elszórtan láthatunk meseszép, szecessziós épületeket, hanem egy egész – a UNESCO által is kiemelt – szecessziós negyedben kalandozva gyönyörködhetünk az aprólékosan kidolgozott reliefekben és oszlopokban. Az eklektikus periódus legszebb épületeit egyébként az orosz filmrendező, Szergej Eizenstejn apja, Mikhail Eistenstein tervezte, akinek ókori motívumokkal és monumentális maszkokkal díszített házaiban manapság 3-6 ezer euró között mozog egy lakás négyzetméterára.

A legmenőbb múzeumok

Ha gyerekkel utaznánk a városba, mindenképpen látogassuk meg a Riga Motormuseumot, ahol a vagány oldtimerek mellett néhány különlegesebb kocsit is láthatunk – például Brezsnyev híres Rolls-Royce Silver Shadow-ját, amit sikerült 1980-ban ripityára törnie egy katonai felvonuláson.

Mennyei ízek

A magazinban öt oldalon keresztül áradozunk a lett ízekről és tényleg baromi nehéz is lenne egyetlen fogást vagy éttermet kiemelni. Az biztos, hogy Rigában rengeteg friss halat tudunk kóstolni, de az organikus gasztroforradalomnak hála itt is bőven találunk kézműves sajtokat vagy sűrű házi lekvárokat is. Borozni nem igazán lehet, de sörözni annál inkább, ha pedig a töményebb italokat is szeretjük, mindenképpen kóstoljuk meg a különleges cidereket!