Bemutatkozik a NOÉ, a Tiszai Ökohajó

2017. december 14.
Hamarosan idén is kihirdetik a Highlights of Hungary-díj jelöltjeit, melynek célja az értéket teremtő, inspiráló projektek felkutatása. Addig is ismerkedjünk meg a 2014-es év egyik díjazottjával, a NOÉ programmal és az innovatív lakóhajó ötletének megálmodójával, Vesmás Péterrel.

Hogyan indult, és mostanra hova fejlődött a NOÉ?

Immár 50 év kajakozás (először profiként, aztán túrázóként) közben született az ötlet, hogy milyen jó is lenne közvetlenül a Tiszán élni. Egy nyertes innovatív termék- fejlesztési pályázat Indította el NOÉ megvalósítását. Szerencsésen el is készült a lakóhajó, amely most a TÉR és FORMA építész irodánk „lakóhelye” lett.

Ha csupán egyetlen szegmenst kellene kiemelni, mi az, ami a legjobb egy ilyen innovatív projekt alkotása során?

A hajótervezés maga, illetve az, ahogyan összehozzuk az építészetet és designt a legkorszerűbb, azaz önellátó, energiatakarékos, ökologikus megoldásokkal.

Mit jelent a Noé számára a Highlights of Hungary díjazottjának lenni?

Az előkelő helyezés és a profin célzott médiaelérés sokat tett a lakóhajó sikeréért. Nívós hazai és külföldi, designnal, építészettel foglalkozó folyóiratok, napilapok, és a hagyományos média érdeklődését is felkeltettünk, így szerepeltünk tévében, a Kossuth rádióban, az Indexen, és a Facebookon is. Az is különösen jól esett nekünk, hogy nívós projektek és fiatal díjazottak között szerepelhettünk. De a NOÉ mellett más szálon is kötődünk a Highlights of Hungary-hoz: többek között a fiam is bedolgozott a szintén díjnyertes Budapest Bike Maffiába, és idén is a jelölések között szerepel.

Nézd meg a projekt bemutatkozó videóját is: