ÖKO: Lassulós visszaszámláló – nem csak Adventre

2017. december 05.
Kicsit kevesebb, kicsit lassabb, kicsit nyugisabb. Talán pont ez hiányzik nekünk az ünnepekből és a mindennapokból is. Az UPCY ökobloggere, Zalabai Csilla DIY naptárötlete szólhat az adventi időszakra, vagy éppen a karácsony utáni napokra. Add ajándékba, vagy legyen csak a tied. Mindegy. Csak töltődj fel, lassíts és élvezd a percet – és persze csináld meg a leírásunk segítségével!

Először is szükségünk lesz egy (régi) képkeretre, lehet akasztható vagy álló, régi vagy akár új is,  kb. A4-es méretben. Továbbá egy felesleges, de még szép állapotú, megfelelő méretű zsebes ingre. A megfelelő méret azt jelenti, hogy a zseb és az ing eleje szépen beleférjen a keretbe. Ezen kívül szükségünk lesz még az alkotás során megfelelő számú használt vagy új kartonlapra (pl. régi karácsonyi képeslapok, felaprított doboz); irodai tűzőgépre vagy ragasztószalagra; lyukasztóra, madzagra és esetleg nyomdákra.

Ha volt kép a keretben, szedjük ki (érdemes megfigyelni a hátlap rögzítésének módját), az inget vasaljuk ki és tűzzük le gombostűvel a gombolásnál. Vágjunk ki belőle egy akkora darabot, ami kicsit nagyobb a keret külső méreténél. A következőkre figyeljünk: a zseb teljesen megmaradjon és a gombok a keret belső részén belülre kerüljenek.

Ha nem volt hátlapja a keretnek, egy dobozból vagy vastagabb kartonból tudunk kiszabni egyet. Ha vastag anyagú inget (pl. farmer, kord) használunk, akkor mindenképpen egy pár milliméterrel kisebbítsük le a hátlapot, hogy az anyagvastagság elférjen. Ha nagyon nagy lett az ing a hátlaphoz képest, akkor bátran szabjuk körbe: 2-4 cm bőségesen elég lesz nekünk ráhagyásnak.

Ezután egy szétnyitott irodai tűzőgéppel vagy ragasztószalaggal szépen dolgozzuk rá az anyagot a hátlapra. Ha egyet kapcsoztunk, mindig a szembe oldallal haladjunk, hogy ne húzzuk el egyik irányba sem az anyagot.

Néhány kapcsonként ellenőrizzük le, hogy úgy áll-e az anyag, ahogy képzeltük. Nem kell túl sűrűn rögzíteni, 5-10 centinként tökéletesen megfelel. A sarkok közelébe kerüljön egy-egy kapocs, és a felesleges anyagot egyszerűen csak vágjuk le.

Ezután illesszük bele a keretbe, egy kicsit szorulni fog. Rögzítsük a hátlapot szögekkel, vagy a kapcsozógéppel. Még egyszer nézzük meg a művünket. Ha mindennel elégedettek vagyunk, akár egy szép papírt is ragaszthatunk a hátoldalra. A gombostűket most szedjük ki.

A munkával készen is vagyunk, már csak azt kell eldönteni, hogy milyen alkalomra szánjuk. Én most adventit készítettem, a hagyományos 24 naposat.

Új lapokat használtam, amire egy adventi nyomdával nyomtam a számokat. De a lehetőségek végtelenek: régi képeslapokat is használhatunk, rajzolhatunk a lapok egyik oldalára, lehetnek fotók az együtt eltöltött napokról…. A lényeg, hogy az egyik oldal üres legyen. Lyukasszuk ki, és fűzzünk mindegyikbe egy-egy madzagot.

A lapok hátoldalára írjunk pihentető, nyugtató, kellemes tevékenységeket. Például, hogy „legyünk jók magunkkal” vagy „szerezzünk vidám perceket barátainknak”! Feladatot írni tilos! A kártyákat a zsebben tároljuk, és minden nap akasszunk ki egyet az ing gombjára, és csak élvezzük! Jó szórakozást!