ÖKO: interjú Green Beauty by Panka ökotudatos sminkmesterrel

2017. november 28.
Fotó: Julia Garcia-Prat

 

Mióta foglalkozol sminkeléssel? Kezdetektől fogva szempont számodra a tudatosság?
4 éve vagyok hivatalosan sminkes, de már gyerekkoromban is sminkeltem a családtagjaimat, barátnőimet, sőt előszeretettel csináltam meg a hajukat, és festettem a körmüket is. Van egy kép rólam, ahol 3 éves lehetek, és éppen festem a körmömet a kiságyamban. A barátaim azon szoktak viccelődni, hogy két lábon járó szépségszalon vagyok… Viszont az organikus termékekkel való foglalkozás később jött csak.

Neked személyesen kötődik valami fordulóponthoz, felismeréshez az organikus termékek felé fordulásod?
A Kanadába való költözésemhez kötődik, amikor is hónapokig munkanélküli voltam, és rengeteg időm volt megfigyelni mind magamat, mind a környezetemet. Bàtran kijelentem, hogy ez volt a legjobb dolog ami csak történhetett velem a fejlődésem szempontjából! Nagyon sok olyan pillanatom volt, amikor azt éreztem, „felgyúlt a lámpa”. Sokszor iszonyat rémisztő volt egy-egy felismerés, mint például amikor összeraktam a képet, hogy majdnem minden termék, amit használtam, endokrin rendszer romboló, állatokon tesztelt, és nem csak hogy a szervezetemre, de alapvetően a környezetre is káros.

Hogyan látod, a nőknek szempont a fenntarthatóság a szépségápolás terén?
Embere válogatja, de én úgy látom, hogy egyre többeknek fontos a tudatosság, és sokan nyitnak a zöld életmód felé. Egyre többen látják be, hogy ez az egy járható út van az egeszségük és az egész családjuk egészsége megóvása és a környezetvédelem szempontjából egyaránt.

 



Te hogyan találsz rá az organikus szépségtermékeket forgalmazó cégekre? Mit ajánlanál azoknak, akik erre fogékonyak, hogyan tudunk zöldebb alternatívát keresni egy-egy sminktermékre?
Beìrom a keresőbe, ás voilá! Komolyan. Nagyon sok cég szállít Magyarországra. Bár én elsősorban a helyiek támogatásának vagyok híve, úgyhogy mindenképpen magyar terméket keresnék. Illetve már minden sarkon bio boltokat látok otthon is, segítőkész, kedves eladókkal, akik tényleg leállnak veled beszélgetni, és őszinte szívből ajánlják a biotermékeket.

Amúgy pedig a Facebookomon, Instagram-oldalamon és blogomon nagyon sok általam próbált és tesztelt terméket osztok meg útmutatás céljából. Szívesen válaszolok ugyanezeken a felületen bárkinek a kérdéseire ez ügyben.

Létezik egy sztereotípia, mi szerint az organikus termékek drágák, és nem is olyan hatásosak, tartósak. Van ebben igazság?
Nem gondolom, hogy drágábbak lennének, mivel talán kevesen tudják, de egy terméket többféleképpen is fel lehet használni! Mint például egy barna szemhéjpúdert szemöldökformázásra, de akár bronzosítóként is.Kommersz sminktermékek között is van tartós, illetve kevésbé tartós, úgyhogy nem várhatjuk el, hogy az organikus termékek között ne legyen egyáltalan olyan, ami nem tökéletes.

Szerintem ezt alapvetően azok talalták ki, akik még nem is próbálták a zöld kozmetikumokat. Csak rálegyintenek, hogy ez nem lehet olyan jó, mert csak botanikus összetevőkből áll. Remélem a munkám során eljut ehhez a réteghez is a mondanivalóm, és minél szélesebb rétegeknek lesz ilyen módon lehetőségük megismerkedni a biotermékekkel. Továbbá: nekem személyesen sosem volt még negatív tapasztalatom, ugyanúgy dolgozom fotózásokon és filmeken, mint más sminkesek.

 

 

Kik alkotják a követőidet? Aktív párbeszéd van köztetek?
Olyanok, akik érdekeltek ebben a témában. Ez lehet bárki: identitástól, kortól és származástól függetlenül. Sokan szoktak megkeresni engem a kérdéseikkel, elsősorban azt kérdezik ilyenkor, hogy hogyan tegyék meg az első lépést a változás felé, és én ahogy csak tudok, válaszolok is mindenkinek. Sokszor kapok képeket az első vegán, organikus sminktermékükről, vagy otthon készített krémjükről is. Olyankor majd’ kiugrom a bőrömből örömömben!

Hogyan zajlik egy-egy workshopod? Csak a sminkelés van fókuszban, vagy tágabb értelemben a tudatosság is előtérbe kerül? Érzel egyfajta „missziós tudatot”?
Amikor ott állok mindenki előtt, és megosztom azt, amiben őszintén hiszek, úgy érzem magamat, hogy most azonnal megválthatom az egész világot. Wonder Woman pillanat. Ha már egy emberhez eljut amit át szeretnék adni, megérte a kemény munkát! A smink itt igazából valamilyen szinten háttérbe kerül, hiszen egy nagyon nagy témakört próbálok 2-3 órába besűríteni.

Összességében egy workshopom arról szól, hogyan tegyük meg a kezdőlépéseket egy természetesebb, tudatosabb és egészségesebb életmód felé. Például hogy mik azok a kémiai összetevők, amiket nagyívben kerüljünk el. Az alternatívák felvázolása nem csak kozmetikumok terén, de DIY ötletek kapcsán is szóba szokott kerülni. Ezen kívül szó esik az önszeretetről, és arról is, hogy miért segítik a döntéseink az életminőségünket. Na és persze egy sminkbemutatót is tartok mindig. A workshop végén még sokat időzik együtt a csapat: beszélgetünk, megosztjuk a tapasztalatainkat, és ilyenkor lehetőség nyílik a sminkek kipróbálgatására is.

 

Fotó: Julia Garcia-Prat

A sminken kívül az élet más területein hogyan jelenik meg a tudatosság, a zöld szemlélet az életedben?
Talán nem is szemléletnek, hanem életmódnak nevezném, mert ahogyan a workshop kapcsán is említettem, ez egy összetett téma. Például kerülöm a műanyag vásárlását ás felhasználásat minden téren, megpróbálok a lehető legkevesebb szemetet termelni, organikus ételeket eszem és nem előrecsomagoltakat. Nem vásárolok ruhákat, ha mégis akkor vagy turkálóból vagy helyi brandektől, akik biztosan jól megfizetik az alkalmazottjaikat, vagy éppen a tervező maga készíti a terméket.

Helyiektől vásárolok akkor is, ha éppen ajandéktárgyról van szó: ez fontos szempont nálam, mert szeretném, ha az elköltött pénzem egyenesen a családokhoz, művészekhez, termelőkhöz kerülne. A férjemmel pár éve próbálkozunk a saját zöldségeink megtermelésével is, házilag szoktunk kovászos kenyeret sütni, fermentált ételeket készíteni, és mindamellett, hogy ezzel törekszünk az önfenntarthatóságra, még iszonyat jó kikapcsolódási lehetőségként is tekintünk ezekre a tevékenységekre.