„Nem humbug, az antidepresszánsok tényleg működnek” – állítják a tudósok

2018. február 27.
Egy friss tanulmány szeretné lezárni az antidepresszánsok hatékonyságát megkérdőjelező évtizedes vitát: orvosok egy csoportja kiállt az antidepresszánsok mellett, remélve, hogy így sokakat hozzásegítenek az eredményes kezeléshez.
Fotó: Profimédia – Red Dot

Mivel még több évtizedes agykutatás után is borzasztóan keveset tudunk az agy működéséről, gyakran vitatják az olyan központi idegrendszerre ható készítmények hatékonyságát, mint például az antidepresszánsok. Mivel a depresszió mára népbetegséggé vált, az eredményes kezelés kérdése kulcsfontosságú lett – épp ezért állt ki orvosok egy csoportja a gyógyszer mellett egy friss kutatásban.

„Az antidepresszánsok hatékony eszközök a depresszió kezelésére. A kezeletlen depresszió hatalmas problémát jelent és terhet ró az egész társadalomra” – magyarázza Andrea Cipriani, az Oxford professzora, aki a vonatkozó tanulmányt vezette. A Lancetben publikált kutatáson összesen hat évig dolgozott az orvoscsapat, az analízishez igyekezték felhasználni az összes antidepresszánsra vonatkozó publikált és nem publikált adatot, amihez csak hozzáfértek. A nemzetközi szakértők együttműködéséből megszülető munka a gyógyszerek hatékonyságát a placebókkal vetette össze, mivel az antidepresszánsok bírálatakor gyakori vád, hogy több kísérletben a placebo tabletták is javítottak a vizsgálati személyek kedélyállapotán. A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy az antidepresszánsok a placebókkal összevetve valóban hatékonyak, de az orvosok azt is hozzátették, hogy a piacon kapható gyógyszerek nem egyforma mértékben jók.

A legeredményesebb az amitriptilin nevű hatóanyag, utána jön a mirtazapin, míg az Amerikában legnépszerűbb készítménynek számító Prozac (fluoxetine) az egyik leggyengébb eredményt hozó gyógyszer. Cipriani ugyanakkor hangsúlyozza, a kutatás nem mondhatja meg, hogy az egyes személyeknek melyik gyógyszer válik be a legjobban – ezt csakis a megfelelő szakember felügyelete mellett, különböző készítmények kipróbálásával lehet megállapítani.

További „vádak” egyébként – például, hogy az antidepresszáns a valódi probléma helyett csak a stresszt kezeli – ahogyan a többnyire szerotoninra ható (SSRI-típusú) gyógyszerek működési mechanizmusa még továbbra sem tisztázottak.

A kutatók azt is kiemelték, hogy a gyógyszerek pszichoterápia (legeredményesebben egyébként kognitív viselkedésterápia) kombinálásával hozhatnak eredményt: a betegek nagy része egyébként Cipiriani szerint már egy hónap kombinált kezelés után jobban érzi magát és elhagyhatja a gyógyszert. A nagy jelentőségű tanulmány szerzői azt szeretnék, ha az antidepresszánsokról lehámozhatnák a stigmákat, és a készítmények megkérdőjelezett hatékonysága miatt megtántorodó gyógyszeripar is több pénzt fektetne az antidepresszánsok kutatásába és fejlesztésébe.

TheGuardian