A nő, aki szeretné, ha mindenkihez eljutna a segítség – méghozzá gyorsan

2018. március 26.
Dr. Teri Reynolds a WHO munkatársa szeretné, ha minden országban a lehető leggyorsabban jutnának segítséghez a sürgős ellátásra szorulók.

„Még most is nagyon-nagyon sok hely van a világon, ahol nincsen 911-es vagy 112-es vészhívó, nincsen hivatalos mentős-hálózat, és ahol még akkor sincs megfelelő sürgősségi betegellátás képzett szakemberekkel, ha a beteg végre beér a kórházba – mondja Dr. Teri Reynolds a WHO munkatársa. – Még most is rengetegen véreznek el fémszékeken ülve, mert nincs olyan rendszer, ami felismerné a sürgős ellátásra szoruló kritikus állapotú betegeket.”

Reynolds programjának lényege, hogy technikai erőforrásokkal támogassa azokat a területeket, ahol a sürgősségi ellátás hozzáférhetőségével problémák vannak. Az egészségügyi szakértő azt szeretné, ha a segítség a lehető leggyorsabban megérkezne azokhoz, akiknek szüksége van rá, ehhez pedig szeretné áthidalni a réseket egészségügyi intézmények, gépjárművek és orvosi eszközök gyártói és a törvényhozók között. Dr. Reynolds munkájára borzasztóan nagy szükség van, mégpedig sürgősen: a 194 WHO-országból több tucatnak nincsen megfelelően szervezett sürgősségi ellátása, nincsenek megfelelően képzett mentősök vagy szakszerű betegosztályozás (triage), illetve a felszerelésekkel, rendelkezésre álló orvosi eszközökkel is súlyos problémák vannak.

„Ezek nem méregdrága vagy bonyolult átalakítások, hanem egyszerű, életmentő lépések, amiket mindenhol biztosítani kellene a súlyosan beteg és sérült embereknek” – mondja Dr. Reynolds. A szakértő az elmúlt időszakban járt már Egyiptomban, Tunéziában, Pakisztánban és Ukrajnában, hamarosan pedig Kazahsztánba utazik, hogy megreformálja az egészségügyi rendszert. Szerinte ezekben az országokban (és sok másikban) szinte luxusnak számít mentőt szerezni, ha valamilyen baleset ér minket, „hiába üt el a busz, nem száguld majd azonnal értünk a segítség”.

Reynolds nyolcéves korában döntötte el, hogy orvos szeretne lenni, karrierje során pedig szép lassan a sürgősségi betegellátás felé fordult, mert úgy érzi „így fél lábal a kórházban, fél lábbal a való életben” lehet. Számára az egyik legfontosabb küldetés a megfelelő ellátás hozzáférhetővé tétele mindenki számára – különös tekintettel a szegénységben élő emberekre, akik a leginkább el vannak vágva az egészségügytől. Dr. Reynolds azt mondja, a globális sürgősségi ellátásban még mindig a férfiak dominálnak, de a helyzet lassan változni látszik: „Sok meetingen ülök szerte a világban, ahol csak kevés nő ül az asztal körül, és soha nem az asztalfőn.” De a WHO arra törekszik, hogy egyre több – Dr. Teri Reynoldshoz hasonló – kompetens nőt helyezzen fontos, vezető pozíciókba, ami az egész egészségügy képét átformálhatja.

 

NYTimes