Ha ki vagyunk sminkelve, már egyáltalán nem vesznek komolyan minket

2018. április 11.
Egy kutatás szerint valamennyi smink még segít, hogy az emberek hitelesebb vezetőnek lássák a nőket, de a "túl erős" festék már elég, hogy ne vegyék őket komolyan.
(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Komolyan veszik-e női vezetőket, ha ki vannak sminkelve? Erre a kérdésre keresett választ a skót Abertay University kutatása, amiben 150 fiatal nőt és férfit kértek meg annak megállapítására, mennyire tűnik hiteles vezetőnek egy-egy különböző mértékben kisminkelt vagy smink nélküli női arc.

Kiderült, hogy az erősen kisminkelt nőként kevésbé tartjuk „erős vezetőnek„, viszont a visszafogott smink épp ellenkezőleg, pozitív hatással van megítélésünkre. A kutatás egyik vezetője, Christopher Watkins pszichológia professzor kaukázusi és afrikai modellek arcát használata fel a teszthez, amiben „esti” sminkben, visszafogottabb „nappali” sminkben illetve smink nélkül lehetett látni a számítógép képernyőjén felsorakozó alanyokat. A szakértők azt mondják, további kutatások szükségesek, hogy megállapíthassák, pontosan milyen okok húzódnak a háttérben, de valószínűnek tűnik, hogy a túl erős smink felszínességet és alacsonyabb kompetenciát üzen.

Watkins szerette volna hangsúlyozni, hogy kutatásával nem bírálja és nem is szándékozik befolyásolni a nők sminkelési szokásait. Mindenképpen ingoványos területről beszélünk, hiszen több kutatás is bebizonyította már, hogy a nők szakmai teljesítményének megítélésében sokkal fontosabb szerepet játszanak a külsőségek (például az öltözködés), mint a férfiak esetében. Egy ilyen kutatás tehát nem „sminktippeket” akar osztogatni az állásinterjúkra készülő nőknek, hanem felhívni rá a figyelmet, milyen tudattalan – ám gyakran súlyos igazságtalanságokhoz vezető – folyamatok befolyásolnak minket, mikor valaki szakmai teljesítményét próbáljuk megítélni megjelenése alapján.

Quartz