Kipróbáltuk: stílustréning a nőiesség jegyében

2018. május 11.
Joggal merülhet fel a kérdés: mit keres egy divatmagazin főszerkesztője egy stílustréningen. Mit tanulhat még, amikor a munkájának köszönhetően naponta kapja a legfrissebb híreket, fotókat a nemzetközi és a hazai divat világából, divatfotózásokra, divatbemutatókra jár, stylistok és divatszerkesztők körében tölti az ideje nagy részét?

A válasz egyszerű: szeretné jobban megismerni önmagát és a hétköznapi nőtársait. Megtanulni az alapokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a jövőben tudatosan megtalálja a testalkatához, a színeihez legjobban illő ruhákat, kiegészítőket, és ha kell, másoknak is tudjon ebben segíteni.

Kovács Orsolyával, a Yurkov Stílustréning Központ alapítójával régóta ismerjük egymást, Orsi havonta élőben jelentkezik a Marie Claire Facebook-oldalán, és hasznos öltözködési tanácsokkal látja el követőinket. Egy olyan tanfolyamra kaptam tőle meghívást, amelynek középpontjában a nőiesség megtalálása állt az öltözködési stílusunkban. A nőiesség megélése, az önismeret fejlesztése és az önbizalom erősítése volt a közös pont a tanfolyamon részt vevő, teljesen más életkorú, élethelyzetű nőkben, akik az együtt töltött öt alkalom után őszinte barátként búcsúztak el egymástól.

A színek ereje

A hajunk, a szemünk színe, a bőrünk tónusa alapján, az évszak-elméleti besorolás szerint lehetünk tavasz, nyár, ősz vagy tél típusok, és ennek megfelelően a hideg vagy a meleg színárnyalatok állnak nekünk jól. Én eddig úgy gondoltam, hogy a kreol bőröm, a barna szemem és szőkés barna  hajam alapján az ősz típusba tartozom, éppen ezért a ruhatáramban sok meleg színárnyalatú ruhadarab található. Nemigen próbálkoztam hideg árnyalatokkal, a királykék vagy az erős rózsaszín soha nem tartoztak a kedvenc színeim közé. A tükör előtt állva, színkendők segítségével jött a felismerés: az eddig gyakran viselt színeim hideg árnyalatai sokkal több élettel töltik meg az arcomat, egészen más lesz a kisugárzásom általuk.

Körte vagy alma?

Azok a nők, akiknek a testalkata belepasszol valamelyik konfekcióméretbe, nem igazán törődnek azzal, hogy körte, alma vagy egyéb gyümölcs elnevezésű alkattípusba tartoznak. Ez a kérdés akkor merül fel a nőkben, ha például 38-as alsót és 42-es felsőt viselnek, vagy fordítva. Orsi egy mérőszalag segítségével tetőtől talpig végigmért minket, és a gyakorlatban mutatta meg, milyen szabásvonalak, ujjhosszak, dekoltázskivágások állnak jól nekünk. Néha centimétereken múlt csak az eredmény. Én eddig a térdközépig érő szoknyahosszra esküdtem, de itt kiderült, ha 5 centivel rövidebb a hossz, a lábaim szebben érvényesülnek.

Gardróbfrissítés

Őszintén, hány olyan ruhadarab gyűlt össze a gardróbodban, amelyeket nem hordasz, de nincs szíved kidobni? Valószínűleg azért nem viseled őket, mert nem érzed jól magad bennük, nem vagy biztos abban, hogy passzolnak hozzád. Orsi megkért minket, hogy hozzuk el a foglalkozásra azokat a ruháinkat, amelyek ilyesfajta gondot okoznak nekünk. Egyesével végigvizsgáltuk őket, és gyorsan rájöttünk arra, mi a hiba bennük. A kupacokba összerakott darabok hamar gazdára találtak, mert ami egyikünknek nem állt jól, az a másikunkon pompásan festett. Bevallom őszintén, felszabadító érzés volt másnap reggel a szekrényemben kizárólag olyan ruhák között válogatni, amelyeket bármikor szívesen felvennék.

Közös vásárlás

A vásárlással időt és pénzt lehet spórolni, ha nem engedsz a csábításnak, és tudatosan nyúlsz a különböző ruhadarabokhoz. Most, hogy már tisztában voltunk az alapszabályokkal, a gyakorlatban is kipróbáltuk a tudásunkat. Párosan fedeztük fel egy nagy bevásárlóközpont üzleteinek kínálatát, és segítettünk egymásnak megtalálni az idei szezon felhozatalának leginkább hozzánk illő darabjait. Órákat töltöttünk a próbafülkékben, kezdetben óvatosan, majd egyre bátrabban próbáltunk fel olyan felsőket, szoknyákat, nadrágokat, amelyeket korábban észre sem vettünk volna. Néhány nappal később örömmel konstatáltam, hogy a társaim a közösségi oldalakon új fotókat posztoltak magukról: megújult külsejük, önbizalommal teli mosolyuk sok lájkot kapott. Én pedig azóta nem választok rosszul a ruhatáramból, a legstresszesebb napokon is önbizalmat ad a tudat, hogy az öltözködés terén a legjobbat hoztam ki magamból. Másképp tekintek ismerőseimre is és bátran elmondom nekik a véleményem a ruhaválasztásukkal kapcsolatban.

Fotó: Bodnár Zsófia

Yurkovval és a stílustréninggel júniusi lapszámunkba is találkozhatsz!