A BBC csökkentette a gender pay gapet

2018. július 07.
8.4 százalékra csökkentette a gender pay gapet a BBC Studios most, hogy összeolvadnak a BBC Worldwide-dal. Épp jókor, hamarosan ugyanis nyilvánossá kell tenniük a legnagyobb sztárok fizetéseit.
Fotó: Profimedia – Red Dot

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az Egyesült Királyság cégeire, két hónappal korábban például minden 250-nél több főt foglalkoztató vállalatnak nyilvánossá kellett tenniük a gender pay gapről, vagyis a nemek közti fizetéskülönbségekről szóló kimutatásokat. A BBC Studios most jelentette be, hogy sikerült 8.4 százalékra letornáziuk a gender pay gapet – ezzel az ötödére csökkentették a férfiak és nők fizetései közötti különbséget.

Emögött egyrészt az áll, hogy a BBC Studios összeolvad a BBC Worldwide-dal, másrészt az, hogy hamarosan nyilvánossá kell tenniük legnagyobb sztárjaik fizetéseit. Korábban sok kritikát kaptak a népszerű műsorok hírességeit érintő egyenlőtlenségek miatt, állítólag most ezt is korrigálni fogják. A botrány tavaly robbant ki, mikor először tették nyilvánossá a kereseteket: kiderült, hogy a férfi műsorvezetők sokkal több pénzt kapnak, mint kolléganőik – ennek hatására egyébként többen, például Jeremy Vine, Huw Edwards és John Humphrys is önként jelentkeztek, hogy csökkentsék a fizetésüket.

A cég akkor azzal védekezett, azért volt olyan nagy a gender pay gap, mert a vezető beosztásban sokkal kevesebb nő dolgozik, bár ez nem igazán hangzik felmentésnek, inkább csak egy újabb problémának.

TheGuardian