A BBC csökkentette a gender pay gapet

2018. július 07. |

8.4 százalékra csökkentette a gender pay gapet a BBC Studios most, hogy összeolvadnak a BBC Worldwide-dal. Épp jókor, hamarosan ugyanis nyilvánossá kell tenniük a legnagyobb sztárok fizetéseit.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az Egyesült Királyság cégeire, két hónappal korábban például minden 250-nél több főt foglalkoztató vállalatnak nyilvánossá kellett tenniük a gender pay gapről, vagyis a nemek közti fizetéskülönbségekről szóló kimutatásokat. A BBC Studios most jelentette be, hogy sikerült 8.4 százalékra letornáziuk a gender pay gapet – ezzel az ötödére csökkentették a férfiak és nők fizetései közötti különbséget.

Emögött egyrészt az áll, hogy a BBC Studios összeolvad a BBC Worldwide-dal, másrészt az, hogy hamarosan nyilvánossá kell tenniük legnagyobb sztárjaik fizetéseit. Korábban sok kritikát kaptak a népszerű műsorok hírességeit érintő egyenlőtlenségek miatt, állítólag most ezt is korrigálni fogják. A botrány tavaly robbant ki, mikor először tették nyilvánossá a kereseteket: kiderült, hogy a férfi műsorvezetők sokkal több pénzt kapnak, mint kolléganőik – ennek hatására egyébként többen, például Jeremy Vine, Huw Edwards és John Humphrys is önként jelentkeztek, hogy csökkentsék a fizetésüket.

A cég akkor azzal védekezett, azért volt olyan nagy a gender pay gap, mert a vezető beosztásban sokkal kevesebb nő dolgozik, bár ez nem igazán hangzik felmentésnek, inkább csak egy újabb problémának.

TheGuardian

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Két magyar lány, aki megreformálná azt, ahogy a gyapjúról gondolkodunk Andor Júlia

Két magyar lány, aki megreformálná azt, ahogy a gyapjúról gondolkodunk