A nők kétharmada tart saját kolléganőitől

2018. augusztus 30.
Egy friss kutatásból kiderült, a nők 70 százaléka érzi úgy, hogy kolléganői aláássák karrierjét a munkahelyén.

Régóta tartja magát a sztereotípia, miszerint a nők versenyhelyzetben (legyen szó karrierről vagy pártalálásról) egy csapásra ármánykodó kígyókká válnak, akik képtelenek az együttműködésre. A nők rivalizálását méhkirálynő effektusnak (queen bee effect) szokták hívni, és bár korábban mi is írtunk róla, hogy ez a viselkedés elsősorban a nőket terheli társadalmi sztereotípiák miatt jön létre, attól még rengeteg nő érzi magát rosszul miatta.

Egy friss kutatás szerint például a megkérdezett nők 70 százaléka érzi úgy, hogy más kolléganők durván viselkednek vele és így akadályozzák karrierjét is a munkahelyen. A méhkirálynő effektust általában idősebb vagy magasabb státuszú nők működtetik, akik egyeduralkodók szeretnének maradni a munkahelyen, ezért mindenféle manipulatív módszerrel vagy akár nyílt szúrkálódással próbálják aláaknázni a fiatalabb vagy kezdő kolléganők munkáját. Sajnos kár lenne letagadni, hogy a jelenségre valóban van példa: a Workplace Bullying Institute szerint a munkahelyi bullyingot 58 százalékban nők követik el, akik az esetek 90 százalékában női áldozatot választanak.

Arra viszont továbbra is fontos odafigyelni, hogy nem minden tehetséges, ambíciózus nő kegyetlen méhkirálynő, ahogyan ez a viselkedés sincs a nők génjeibe kódolva. Ahhoz, hogy változást érjünk el, azt kell megváltoztatnunk, amit a nőknek saját szerepeikről, nőiségükről és egymással való kapcsolatukról tanítunk.