Egy brit felmérés szerint egyre boldogtalanabbak a fiatal nők

2018. szeptember 23.
Egy friss kutatásban a válaszadó lányok és fiatal nők 25 százaléka érezte úgy, hogy nem boldog az életében.

Fotó: Unsplash.com

Egy friss kutatás nagy zuhanást mutatott ki a brit nők és lányok boldogságérzetében az elmúlt egy évtizedben. Az 1900 7 és 21 év közötti lány és fiatal nő kutatás elsősorban a közösségi média és a tanulmányi terhek stresszfokozó hatásait okolja.

A 7 és 21 közötti fiatal lányok közül mindössze 25 százalék állította, hogy „nagyon boldognak” érzi magát, ami komoly csökkenés a 2009-es 41 százalékhoz képest. A legidősebbek érezték magukat a legkevésbé boldognak: a 17-21 közötti lányoknak több, mint a negyede (27 százalék) nyilatkozta, hogy kimondottan boldogtalannak érzi magát – szemben a 2009-es 11 százalékkal. Boldogtalanságuk hatással van önbizalmukra, egészségükre, kapcsolataikra és tanulmányaikra is.

10-ből 7 fiatal lány (69 százalék) az iskolai vizsgákat nevezte meg fő stresszforrásként, de kiemelkedett még a közösségi média nyomása is, amit a válaszoló lányok 59 százaléka említett. A kutatásból néhány biztatóbb adatra is fény derült: a fiatal lányoknak majdnem a fele feministának vallotta magát, ami még a 2013-ban mért 35 százalékhoz képest is haladás. Kiderült még, hogy 2018-ban a lányok nagyobb valószínűséggel ismertek olyat, akinek valamilyen mentális problémája volt, de többet is beszélnek ezekről, mint az elmúlt években. Míg 2015-ben 44 százalék állította, hogy a mentális egészségről szó esik az iskolákban, idén ez 50 százalékra emelkedett.

TheGuardian