Győzzük le a mellrákot: tíz nőből egy

2018. október 23.
Tíz nőből egynél nagyon valószínű, hogy kialakul a mellrák: sokkoló, de sajnos igaz, ahogy az is, hogy az érintettek száma folyamatosan emelkedik. Jó hír viszont, hogy az emlőrák ma már jó eséllyel gyógyítható – ennek azonban feltétele a rendszeres szűrés és az önvizsgálat.

Kortól függetlenül a mellrák a második olyan betegség, amibe a legtöbb nő belehal, Magyarországon nagyságrendileg évente kétezer. A 33-35 éves korosztály esetében pedig sajnálatos tény, hogy a mellrák a vezető halálok. Tragikus, hiszen a többségük a mai napig élhetne, hiszen az időben diagnosztizált emlőrák 95 százalékban gyógyítható.

Önvizsgálat

Bár sokan mind a mai napig úgy hiszik, hogy a mellrák az idősebb korosztályt veszélyeztető betegség, egyre több a fiatal áldozat – éppen ezért már húszéves kortól fontos megtanulni az önvizsgálatot. Azért is tanácsos a helyes önvizsgálatot minél előbb elsajátítani, hogy az ember alaposan megismerje a testét, és a lehető legkorábban ki tudja szúrni a gyanús eltéréseket.

A mellek vizsgálatát a menstruációt követő ötödik-hetedik napon érdemes elvégezni; akinek elmúlt már a menzesze, válasszon tetszés szerint egy napot, és rendre ugyanakkor vizsgálja át alaposan a melleit. Az önvizsgálat két mozzanatból áll: egy tükör előtti vizsgálódásból és a mellek áttapogatásából.

A tükör előtti nyomozás során a lehetséges elváltozásokat kell keresni a mellbimbókon, a bimbóudvarban, de a mell alak- és méretváltozása is gyanús lehet, ahogy a különféle bőrelváltozások, kiemelkedések, behúzódások, váladékozás is.

Következő lépésben ülve és fekve is el kell végezni a vizsgálatot, a két pózban ugyanis megváltozik a mell tartása, így a teljes emlőállomány hozzáférhetővé válik. A bal mellet mindig jobb kézzel, a jobb mellet mindig bal kézzel kell áttapogatni. Fekvő állapotban érdemes az azonos oldali kart a fej alá helyezni, így a hónalj felé teljesen megnyílik az út. Körkörös mozdulatokkal, fentről lefelé, illetve kívülről befelé haladva egészen a hónaljig kell átmasszírozni a melleket. Fontos, hogy a hónalj áttapogatása ne maradjon el, de a tapintás része az is, hogy megnézzük jön-e a mellbimbóból váladék, ehhez a bimbók finom összeszorítására van szükség.

Ultrahang

Szakemberek a negyven év alatti nőknél, a mellimplantátummal rendelkező hölgyeknél, illetve azoknál a fiataloknál, akik már húszas éveikben elkezdenek fogamzásgátlót szedi, a nőgyógyász tapintásos vizsgálata mellett az ultrahangos kontrollt szokták javasolni. Erre évente egyszer lenne szükség, ám aki bárminemű rendellenességet észlel a mellein, forduljon a háziorvosához/nőgyógyászához, és kérjen beutalót! (Fontos: Emlődaganatot csak külön licence vizsgával rendelkező radiológusok vizsgálhatnak, ugyanis sem mammográfiával, sem ultrahanggal nem könnyű a teljes emlőállományt átlátni.)

A vizsgálat menete: A kontroll során egy speciális, magas frekvenciájú hanghullámokat kibocsátó eszközt helyeznek a mellre, hogy az UH-nyalábok behatolhassanak a mellállományba, ahol, ha eltérő tulajdonságú szövethez – lehetséges daganathoz – érnek, szóródhatnak, visszaverődhetnek. Az UH-vizsgálat előnye, hogy nem fájdalmas, többször ismételhető, nem jár sugárterheléssel és a mintavételt is lehetővé teszi.

Mammográfia

Bár a mammográfiától nagyon sokan tartanak, a rendszeres szűrés életmentő lehet. Negyven év alatt önköltségen lehet kérni a mammográfiai vizsgálatot, ám akinek a családjában az egyenesági felmenők között előfordult emlődaganat, a nőgyógyász tanácsára igényelheti azt. Nem szabad félvállról venni a szűrést, egy mammográfiás vizsgálat két évvel előbb kimutat egy csomót, mint ahogy az tapintással észrevehető volna.

A vizsgálat menete: A vizsgálat során a szakember áttapintja a melleket, majd az asszisztens röntgenkészülékkel elkészíti a felvételt. Ehhez a mellett egy röntgenfilmet tartalmazó felületre kell helyezni, amit egy műanyag lap segítségével kissé összenyomnak, hogy minél precízebb képet tudjanak készíteni az emlőkről. Az összenyomás sokak számára kellemetlen, de sérülést semmiképp nem okoz. A mammográfiai vizsgálat során kettő darab felvételt készítenek, egy fentről lefele irányulót és egy ferde irányú felvételt, illetve, ha a szakember úgy tarja indokoltnak, további, más irányú felvételek is készíthetők. Mammográfiára a menstruációs ciklus második hetében érdemes menni, közvetlenül a menzesz előtt, illetve terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott. A negyvenöt-hatvanöt közötti nők kétévente behívót kapnak a szűrővizsgálatra, de panasz esetén beutalóval bármikor kérhető a vizsgálat.

Fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, hiszen a rendszeres szűrés, ahogy más betegségek esetében, a mellrák gyógyításában is igen fontos, mert a korai felismerés életet menthet.

Az AVON és a Marie Claire közös pályázatát ITT találod!

Fotó: Profmédia – Red Dot