Made by women 2018

2018. december 22.
Bátrak és esendők, kitartók és állhatatosak, elnyűhetetlenek és folyamatosan megújulók – a nők 2018-ban is azon voltak, hogy a saját történeteiket írják és éljék meg. És a hangjuk egyre többekhez elért, a hatósugaruk egyre szélesebb lett. Összegyűjtöttük a legerősebb sztorikat, amelyek még sokáig velünk maradnak.

Asia Argento

Asia Argento a #MeToo mozgalom egyik arca és motorja volt a Weinstein-botrány kirobbanásakor, de a szexuális zaklatások problémájának új rétegét tárta fel azzal, hogy idén kiderült: őt magát is megvádolták azzal, hogy visszaélt a hatalmával. A vádlója, Jimmy Bennett azt mondja, épp a Weinstein-sztori idézte fel benne azt a felzaklató emléket, amelyet 17 éves kora óta őriz. És bár Bennett az áldozatiságához, Argento pedig az ártatlanságához ragaszkodik, a történetük és az ebből kibomló kérdések komoly leckét adtak fel az egész mozgalomnak. Mihez kezdjünk egy olyan áldozattal, akiről azt állítják, hogy elkövető is? Felülírja-e az egyik a másikat? Az biztos, hogy a mozgalomnak kemény kibeszélésekre lesz még szüksége.

Angela Merkel

Vajon Németország már megérett egy férfi kancellárra? – kérdezte gunyorosan az egyik berlini napilap, miután Angela Merkel bejelentette lassú visszavonulásának első lépését: lemond pártelnöki pozíciójáról. Merkel sikeres karrierjének egyik oka, hogy a többiek folyamatosan lebecsülték a képességeit. Jó, eddig eljutott, de innen már zuhanni fog – jósolták húsz éve. Aztán országa első női kancellárja lett. Tizenhárom éve vezeti Németországot, és nagyjából épp tizenhárom éve cikkeznek arról, hogy elkezdődött kancellársága alkonya. Furcsa módon épp a mostani, az utódlásáról kirobbant vita mutatta be, mennyire nélkülözhetetlen továbbra is. A kancellár szeretne az első demokratikus német kormányfő lenni, aki valóban önként, a saját feltételei mellett távozik a hatalomból. Továbbra sem érdemes ellene fogadni.

Christine Blasey Ford

Nem igaz, hogy mindig a hősök nevét jegyzi meg a történelem. A legbátrabb nő 2018-ban Christine Blasey Ford volt, erről nincs vita. Mégis a Google kell ahhoz, hogy a nevét helyesen le tudjuk írni. Az amerikai pszichológusprofesszor tudta, hogy kiállása nem változtat semmin, hogy szenátusi kihallgatása felér majd egy pokoljárással, és az egész felhajtás az életét is tönkreteheti. Mégis vállalta mindezt azért, hogy az igazságot szolgálja. Az általa nemi erőszak kísérletével megvádolt Brett Kavanough neve fennmarad, hiszen a Legfelsőbb Bíróság tagja lett, és évtizedeken keresztül befolyásolhatja, merre halad az amerikai társadalom fejlődése. Nem azért szerezte meg a pozíciót, mert tisztázni tudta magát a vádak alól, hanem mert az őt jelölők úgy érezték, hogy ki fogja szolgálni az érdekeiket. A hős visszatért az ismeretlenségbe, a bűnös ember pedig felemelkedett.

Szerző: Vándor Éva Fotó: Profimédia – Red Dot

Kíváncsi vagy ki került még a listánkra? Keresd a cikket a januári-februári Marie Claire-ben!