Karácsonyi egészségkisokos – ezekre a veszélyfaktorokra érdemes figyelni az ünnepek alatt

2018. december 24.
Karácsonykor legtöbbünk a szabadságát tölti, de a sürgősségi betegellátás ilyenkor sem állhat le. Megkérdeztünk néhány egészségügyben dolgozó szakembert, hogy milyen panaszokkal fordulnak az emberek leggyakrabban orvoshoz karácsony alatt, és hogy hogyan tudjuk elkerülni a nem várt kórházlátogatásokat.

Balesetek
Karácsonykor nagyon sok konyhai balesethez riasztják a mentőket, – leggyakoribbak az égési sérülések és a vágások–, de e mellett a karácsonyfa is sok veszélyfaktort rejtegethet. A rossz égők okozta áramütés mellett az esések is gyakoriak: “Traumatológián nemrég egy karácsonyi égőket felrakó férfi fejét kellett összevarrni, akinek egyébként a kulcscsontja is sérült a 2,5 méter magasról történő esését követően.” –mondta egy egészségügyi dolgozó.

E mellett a téli időjárási viszonyok és a növekvő forgalom következtében a közúti balesetek száma is magas az ünnepek alatt, illetve az ittas állapotban történő balesetek száma is jelentős.

Az ünnepi menü hátulütői
Az általános gasztoenterológiai panaszokkal orvost hívó túlevőkön túl epergörccsel, hasnyálmirigy gyulladással, ételmérgezéssel, ételallergiás anafilaxiával, cukorbetegség okozta magas vagy alacsony cukorral is jócskán telefonálnak az ünnepek alatt a mentőnek. Fontos, hogy a tartós betegségek ilyenkor sem mennek szabadságra, nem lehet nem tudomást venni ezekről! A diétás fogások preferálása, a túlevés kerülése, az alkohol mérsékelt fogyasztása és az állandó gyógyszerek/inzulin magunknál tartása segíthet elkerülni a sürgősségi osztályt.

Mindezek mellett például a szálkás halételek is kiemelt veszélyforrást jelentenek. Általános hiba, ha ilyenkor kenyérrel próbáljuk “lentebb küldeni” a szálkát, mert így további sérüléseket is okozhatunk vele. “A tavaly karácsonyom legemlékezetesebb esete a karácsonyfa melletti reanimáláson túl egy félrenyelt körömpörköltös eset volt” – mondta az egészségügyben dolgozó szakember.

Karácsonyi depresszió
Karácsonykor a depressziós tünetek felerősödése és az öngyilkossági kísérletek száma is jelentős. Az egyedül élő idősek magánya mellett például a családi feszültségek, bántalmazó légkör tovább fokozódása is a karácsonyi mentális betegségek, az ún. “Christmas blues” kiváltója lehet. Ilyen szituációban keressünk biztonságos társaságot vagy olyan elfoglaltságot, mely örömet okoz számunkra. –Egy éve például a Pride karácsonyi összejöveteléről írtunk ITT.

Fotók: Unsplash 

Gyakorlati tanácsok a biztonságos karácsonyhoz:

  1. Fokozottan figyeljünk az utakon és a karácsonyi konyhai/ház körüli előkészületek közben!
  2. A karácsonyfát mindig húzzuk ki, oltsuk el a gyertyákat rajta, ha nem vagyunk a közelében!
  3. Csak annyit együnk, igyunk, amennyi jól esik, kerüljük a nehéz, megterhelő fogásokat és azokat az ételeket/összetevőket, melyekre érzékenyek vagyunk!
  4. Egy ügyeletes patika mindig kell, hogy legyen a közelünkben még karácsonykor is, de érdemes otthonra beszerezni egy elsősegélydobozt, melyben mindig van betadin, kötszer, mull lap, ragtapasz, kisolló, csipesz, láz- és fájdalomcsillapító (ált. Algopyrin) és emésztést segítő gyógyszer, megfázás elleni szerek.
  5. Ha mégis mentőt kell hívnunk, akkor az egységesített kérdezési protokoll értelmében a 112 munkatársai ugyanazokat a kérdéseket fogják feltenni: név, cím, mi történt, hol történt, mikor történt, kivel történt, hány sérült van.
  6. Azoknak, akik rendszeresen gyógyszereket szednek/ van ismert betegségük, tartsanak magukkal a pénztárcában egy papírt a betegség adataival és azzal, hogy milyen típusú gyógyszerből mennyit szednek. (Ez akkor is nagyon hasznos, ha nincsenek hozzátartozóink a közelben.)
  7. Lelki krízishelyzetben keressük a segélyvonalak egyikét, családon belüli erőszak esetén pedig a NANE vonalát!
  8. Ha látunk valakit aki orvosi segítségre szorul – akár az utcán, akár a közvetlen környezetünkben, akkor is hívjuk a segélyhívó számok egyikét.