Hasznos tippek, hogy ne edd túl magad karácsonykor

2018. december 23.
Sokan előre félnek a karácsonyi vacsoráktól, a mennyei menüktől és a nagyi süteményeitől. Van, akinél nemcsak mindezek elkészítése, de az elfogyasztása is hatalmas stresszt jelent, mivel ilyenkor akarva-akaratlan több kalóriát viszünk be, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van. Ennek azonban idén nem kell így lennie.


Fotó: Unsplash.com

Felejtsd el a nagy zabálásokat!

Attól, hogy karácsony van, és isteni fogások alatt roskadozik az ünnepi asztal, még nem kell, hogy túlegyük magunkat. Aki egész évben figyel a táplálkozására, annak ebben az időszakban sem kell sutba dobnia az elveit, sőt. A közös karácsonyi ebédek összehozzák a családot, vendéglátóink pedig szeretettel készítik el nekünk a legfinomabb falatokat, így semmiképpen sem szabad teljesen kihúznunk magukat belőle. Az viszont fontos, hogy mértéket tudjunk tartani, mert igencsak kellemetlen lehet a karácsonyfa melletti puffadás, vagy a kajakóma.

Készüljünk tudatosan az ünnepekre!

Az a legjobb, ha ki tudjuk venni a részünket a főzésből. Ekkor ugyanis nemcsak a karácsonyi menüsorra, de az egyes ételek mennyiségére és az összetevőkre is ráhatásunk lehet. Ma már a legtöbb tradicionális étel elkészíthető egészséges hozzávalókkal is, érdemes reform receptek után nézni, mielőtt a jól ismert hozzávalók után nyúlnánk. Jó trükk lehet, ha kevesebb féle ételt készítünk, és kisebb mennyiséget is főzünk belőlük. Ha ez nem valósítható meg, akkor ajánlott egy egészségesebb fogást is beilleszteni a sorba (például Füge Kata karácsonyi karfiolsalátáját, kifejezetten a tudatosan étkezőnek.

Fogyasszunk elegendő vizet, de ne csak az étkezés alatt, már azt megelőzően is. Ettől nemcsak kevesebbet eszünk, de az emésztésünknek is jót tesz. Éppúgy, mint a jól megrágott falatok, melyek kevésbé terhelik meg a gyomrot, mint a gyorsan, kapkodva lenyelt étel.

Mozogj az ünnepek alatt is!

Sokan úgy vannak vele, hogy már csak januárban kezdik újra a sportolást, pedig fontos lenne, hogy az ünnepek alatt is mozogjunk. Azt persze senki sem várja el, hogy minden vacsora után lemenjünk az edzőterembe, de már egy kiadós séta is sokat számít.

Szerző: Hamedl Andrea