Élő adásban végeztek nőgyógyászati vizsgálatot Cara Delevingne nővérén

2019. január 29.
Chloe Delevingne 21 éves volt, mikor a kenetvizsgálat után abnormális sejteket fedeztek fel testében, azóta pedig a rendszeres nőgyógyászati szűrések mellett kampányol.

Korábban már mi is írtunk arról, hogy a fiatal nők sokszor a szégyenérzet miatt kerülik az éves nőgyógyászati szűrővizsgálatot, aminek azonban súlyos következményei lehetnek: a vizsgálattal időben azonosítható és sikeresen kezelhető méhnyak- és petefészekrák így életeket követelhet.

Chloe Delevingne, Cara és Poppy Delevingne szupermodellek nővére 21 éves volt, mikor a kenetében abnormális sejteket fedeztek fel, ami segített, hogy időben megelőzzék a potenciálisan kialakuló petefészekrákot. Chloe azóta megalapította a Lady Garden nevű egyesületet, mely a nőgyógyászati ráktípusok megelőzésére koncentrál, néhány napja pedig élő tévéadásban bizonyította be, hogy a kenetvétel gyors és fájdalommentes vizsgálat, amiben nincsen semmi szégyellnivaló.

A vizsgálat Victoria Derbyshire BBC-s műsorában zajlott, ahol Delevingne azt mondta: „az ember kicsit ideges, de meg kell próbálni ellazulni és szépen megbeszélni mindent az orvossal”. Az Egyesült Királyságban az elmúlt időszakban annyira aggasztóan lezuhant a nőgyógyászati szűrővizsgálatra járó nők száma, hogy még Theresa May is felszólalt a kenetvétel fontosságra mellett, a tudósok pedig dolgoznak egy mindenki által könnyen elérhető, otthon használható teszt kifejlesztésén is.

TheGuardian