Londonban megbüntettek egy szoknya alá fényképező férfit

2019. február 07.
Januárban a brit főrendiház elfogadta, hogy a szoknya alá fotózás, vagyis az upskirting hivatalosan is bűncselekménynek számítson, most pedig máris megbüntettek egy londoni férfit.
Fotó: Unsplash.com

Már csak a végső hitelesítésre vár az a friss törvényjavaslat, melyet januárban fogadott el a brit főrendiház (House of Lords), és amelynek értelmében akár két év börtönnel is büntethetők azok, akik a nők engedélye és tudta nélkül fotóznak szoknyájuk alá. Ez az aktus az angolban külön nevet is kapott: az upskirting megdöbbentő módon annyira gyakori, hogy nemcsak terminust, de jogi rendelkezést is kívánt.

Ezt igazolja egy friss eset is – Londonban összesen 2000 fontos pénzbírságra ítélték a 38 éves Hiroshi Yuasát, akit még 2018-ban kaptak rajta, amint egy nő szoknyája alá fotóz a Victoria metromegállóban. A nyomozást indító rendőrök aztán több hasonló szexista fotót is találtak a férfi telefonjában, de kiderült, hogy ismeretlen nők arcáról is készített magának képeket. A bíróságon kiszabott büntetése részeként – az egyéb fizetendő díjak mellett – 400 fonttal kellett kompenzálnia az őt feljelentő nőt.

TheGuardian