Megérkezett a menstruációs emoji, de nem felhőtlen az öröm

2019. február 16.
Nagy a felfordulás a vörös vércseppet mintázó ikon körül: sokak szerint jelent áttörést a menstruáció szimbóluma, míg mások azt mondják, a diszkrét emoji még mindig a stigmát képviseli.

A brit Plan International UK már régóta szerette volna bevezetni a menstruációt szimbolizáló emojit, mikor felmérésükből kiderült, hogy rengeteg fiatal lány szégyenkezik menzesze miatt. Az emoji célja az volt, hogy normalizálja és destigmatizálja a menstruációt, erre a célra pedig többféle mintával is előrukkoltak: mosolygó vörös vércsepp, véres betét és bugyi is volt az ikonok között. Az emojik készletét kuráló Unicode azonban végül elutasította a terveket.

A Plan ekkor szövetkezett a brit Nemzeti Egészségügyi Hivatallal, és megalkottak egy egyszerű vörös vércseppet, ami már elsősorban a véradás fontosságára próbálta felhívni a figyelmet. Ez bekerült a készletbe, amit a Plan is sikerként könyvelt el, hiszen legalább van szimbólum, amivel a menstruáció leírhatóvá vált.

Sokan azonban azt gondolják, a „siker” még félsikernek sem tekinthető, hiszen a diszkrét, többjelentésű vércseppben még mindig ott van a véres bugyitól vagy betéttől való irtózás, ami csak tovább erősíti a stigmát. Sokan azt is kihangsúlyozták, meglehetősen képmutató egy véres betét rajzolt képének elutasítása, miközben a vigyorgó széklet az egyik legkedveltebb és leggyakrabban használt emojinak számít.

TheGuardian