A vécékbe száműzik fejni a dolgozó anyukákat

2019. március 05.
A brit anyukák szerint a munkahelyek egyáltalán nincsenek felkészülve a visszatérésükre: nincsenek alkalmas helyiségek az anyatej lefejésére, de az érzelmi támogatás is hiányzik.

Azt már több kutatás is igazolta, hogy a dolgozó édesanyák a gyerekek fejlődésére is pozitív hatással vannak, a legtöbb munkahely mégsem támogatja az anyukákat visszatérésükben. A probléma eleve ott kezdődik, hogy még mindig túl kevés munkahely biztosít rugalmas időbeosztást, ami lehetővé tenné az anyukáknak, hogy gyerekeik igényeit is kielégíthessék, miközben a munkaerőpiaci léthez is visszaszoknak.  Az is gond, hogy sok munkáltató nem szívesen veszi vissza az édesanyákat, mert attól tartanak, a gyereknevelés – a sűrűn érkező gyerekbetegségek és más elfoglaltságok – az anyuka teljesítményének rovására mennek majd. De a helyzet akkor sem egyszerű, ha egy nő úgy dönt, (és lehetősége is nyílik rá) hogy visszatér a munkahelyére.

Egy friss brit felmérés szerint a szoptatós kismamák egyharmada már többször is kényszerült arra, hogy munkahelyén a vécében fejje le a tejét. A válaszadók több, mint fele mondta, hogy valamilyen nem megfelelő helyiségben, például raktárszobában vagy az autójában kellett fejnie, az anyukák harmadánál pedig előfordult már, hogy a nehézségek miatt előbb kellett távozniuk a munkehelyükről. Ennek a kellemetlenségen túl további hátulütője, hogy a nők csak erősítik a „megbízhatatlan anya” sztereotípiáját, holott megfelelő munkavégzésüket egyértelműen a koránt sem ideális körülmények hátráltatják.

„Az irodában nincsen speciális szoba, szóval általában igyekszem találni egy üres irodát vagy konferenciatermet, de ezeket nem lehet kulcsra zárni. Sokszor kellett már a mosdót használnom” – meséli egy anyuka. A szoptatós anyukák fele arról is beszámolt, főnökük tanácstalanul fogadta panaszaikat, vagy ami még rosszabb, zavarba is jöttek a beszélgetéstől.

A 2000 szoptatós anyukát vizsgáló kutatást végző jogi cég specialistája Paula Chan azt mondta, a kutatás aggasztó képet fest az anyukák munkahelyi körülményeiről, a vécébe szoruló kismamák pedig különösen felháborították a szakértőt: „Az emberek teljesen kiborulnának a gondolattól, hogy az ételüket ennyire nem higiéniukus körülmények között készítik el, szóval teljesen elfogadhatatlan, hogy ilyen helyzetet kell választaniuk a nőknek, amikor egy kisbabának fejik a tejet.”

Forrás: TheGuardian
Fotó: Unsplash.com