Hősnőké a jövő!

2019. március 09.
A tavalyi évben sikerrel futó #jövőanyukája programsorozatot követően a két szervezet idén is folytatja együttműködését, a Coca Cola Magyarország és a Loffice Coworkid közös kampányfilmje is megérkezett.

Az év folyamán több szakmai nappal, vállalkozói workshoppal, munkaerőpiaci visszatérést támogató meetuppal és #énjövőm tréninggel készül, hogy elősegítse a nők esélyegyenlőségének javítását és hősnővé válását.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a magyarországi foglalkoztatottak csupán 4%-a dolgozott részmunkaidőben. Ez a szám messze elmarad az Európai Unió 19%-os átlagától, nem is beszélve Hollandia csaknem 50%-áról. Pedig a rugalmas munkaidő nagyban elősegíti a kisgyermekesek munkaerőpiaci érvényesülését.

Magyarországon a gyermekgondozási támogatási rendszer lehetővé teszi a szülőknek, hogy 3 évig otthon maradjanak gyermekükkel. Ebben az időszakban kevesebb lehetősége van az édesanyáknak a felnőtt interakciókra, a közösségépítésre, a szakmai képzéseken való részvételre, és arra, hogy kövessék a legújabb trendeket és változásokat.

Ezeket a problémákat megoldandó a Coca-Cola Magyarország és a Loffice Coworkid 2018-ban összefogott, hogy olyan szakmai és non-formális oktatási eseményeket, tréningeket szervezzen, ahol a korszerű képzési program és kapcsolatteremtés lehetősége mellett a gyermekek szakszerű ellátása is biztosított. Ennek megvalósítására a Coca-Cola Magyarország kibővítette a 2016-ban indított, fiatalok munkanélküliségének visszaszorítását és elhelyezkedését segítő #énjövőm programjának célcsoportját, és a Coworkid Alapítvánnyal karöltve a korosztály szélesítésével a fiatal, kisgyermekes szülőket és édesanyákat is megcélozta.

Mindkét szervezet kiemelten keresi a lehetőségeket a gyermeküket nevelő szülők hatékony támogatására, a bennük rejlő munkaerőpiaci potenciál kiaknázására. Szeretnék elősegíteni a kisgyermekes anyukák otthoni elszigeteltségből  való kiszakadását, és azt, hogy magabiztos szereplőként kerüljenek vissza a munkaerőpiacra. Felismerve, hogy ehhez önismereti tréningekre, a munkaerőpiac aktuális sajátosságainak ismeretére, illetve vállalkozói készségek elsajátítására van szükség, a tavalyi évben már egy interaktív napot és egy ‘vállalkozói tréninget valósítottak meg nagy sikerrel, idén pedig az alábbi irányok mentén folytatják együttműködésüket:

  • Szakmai események, meetupok és kampányok, melyek arra ösztönzik a fiatal édesanyákat, hogy megismerjék mások sikertörténetét, tanuljanak mások kudarcaiból, olyan új ismereteket szerezzenek és friss lendületet kapjanak, amely által új irányt vesz életük, karrierjük és jövőjük.
  • Kifejezetten kisgyerekes szülőkre szabott, munkaerőpiaci visszatérést és vállalkozóvá válást ösztönző események, ahol a szülőknek profi mentorok, trénerek és szakértők segítségével van lehetőségük piacképes és gyakorlatorientált tudás elsajátítására.
  • Motivációs események, melyeken vezető gyakorlatok és jó példák, valamint az új technológiák és korszerű munkavégzési formák bemutatására kerül sor.
  • Társadalmi érzékenyítő közösségi média kampányok, amelyek felhívják a figyelmet a kisgyerekes szülőkben rejlő munkaerőpiaci potenciálra, és sikeres női vállalkozók, influencerek példáján keresztül bátorítják az édesanyákat arra, hogy merjenek piacra lépni.

Az idei év első Coworkid x Coca-Cola Magyarország eseménye:
Április 17. – Stílusom az egészség | panelbeszélgetés és speed-dating

AStartup Safari Budapest idei eseményei között több programelemet is a Coworkid értékeinek és törekvéseinek szentelünk. ‘Stílusom az egészség’ és ‘Inspire Women‘ elnevezéssel interaktív panelbeszélgetések keretében járják körül az egészségtudatos életmód, öröm, biztonság, önmagunkkal való elégedettség, valamint a nemi szerepek és minták összefüggéseit, majd egy #énjövőm tréning alkalmával a trénerek mellett a terület szakértői, közéleti szereplők, influencerek és sportolók adnak személyre szabott tippeket és osztják meg tapasztalataikat, történetüket.

A Coworkidről: A Loffice Magyarországon elsőként egyesíti a közösségi irodát és a bölcsődei funkciókat. A Coworkid projekt a megváltozott munkaerőpiaci helyzetre és a technológiai fejlődés támasztotta kihívásokra reagál. Ez az országban úttörőnek számító modell gyerekbarát munkanapokkal és szakmai programokkal segíti a kisgyermekes szülők munkalehetőségeinek javítását. (A Loffice vezetőjével, Klementz Katával készült interjúnkat, ITT olvashatod!)

A Coca-Cola #énjövőm programjáról: Az #énjövőm 2016 óta kínál a 18-30 év közötti NEET (Not in Education, Employment, or Training) korosztály számára ingyenes, egynapos továbbképzési lehetőséget. A program elsődleges célja, hogy 2020-ig mintegy 8000 főt részesítsenek a munkaerőpiacon való sikeres érvényesüléshez szükséges kompetenciákra koncentráló oktatási programban, valamint fejlesszék a munkaerőpiaci szereplők hálózatát és kapcsolatrendszerét.