Munkája miatt ítélték börtönre az iráni ügyvédnőt

2019. április 08.
Naszrin Szotudeh ügyévdnő szokatlanul szigorú ítélettel néz szembe, miután Teheránban elítélték a női jogokért kiálló munkája miatt.

A prostitúció népszerűsítésével, összeesküvéssel, kémkedéssel és államellenes propaganda terjesztésével is megvádolták Naszrin Szotudeh ügyvédnőt, akit Teheránban összesen 38 év börtönbüntetésre és további 148 korbácsütésre ítélt a bíróság. Az iráni jogvédő 2010 és 2013 között már ült börtönben, de szabadlábra helyezése óta kétszer is elítélték.

Az iráni vezetés elsősorban azért lépett fel az 55 éves Szotudeh-vel szemben, mert a női jogokért kiálló ügyvédnő a kötelező hidzsáb viselés ellen harcol. Munkájáért 2012-ben Szaharov-díjat is kapott. Az Amnesty International szerint a Szotudeh-re kirótt ítélet olyan súlyos, hogy tudomásuk szerint ennél keményebb büntetést nem is szabtak még ki jogvédőre Iránban. A helyzet iróniája, hogy mindeközben Irán frissen csatlakozhatott az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságába (CSW).

Az Amnesty most Naszrin Szotudeh feltételek nélküli szabadulását követeli, ahogy a Marie Claire nemzetközi szerkesztőségei (köztük Magyarország is) kiállnak a női jogokért harcoló ügyvédnő mellett. A jogvédő felmentéséért indított petíciónkat ITT lehet elérni és aláírni.

Fotó: Getty Images