Tele vannak az utcák a nők után kiáltott beszólásokkal, de ez most kivételesen jó dolog

2019. április 16.
A nők után kiáltott, többnyire szexuális tartalmú, de minden esetben kéretlen beszólások nem ártalmatlan viccelődések, a nők köztereken való biztonságérzetét ássák alá. Most különleges street art kampány indult a catcalling ellen.

„Ha rád nézek, újra hiszek Istenben!”, „Mennyi egy éjszaka?”, „Mutasd már a cicid!”, „Ülj a farkamra, bébi!” „Cseszd meg, nem is vagy olyan szép!”, „Még visszajövök érted.” Ezek a feliratok kerültek a londoni utcák betonjára, a félelmetes tartalom fényében meglehetősen furcsán ható, színes krétákkal rajzolva. Utánuk a #stopstreetharrasment hashtag és a @catcallsofldn, ami a szexuális zaklatás ellen kiálló kampányt összefogó Instagram-oldalra utal.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

„Let me warm you up girl” 15 year old #stopstreetharassment

Catcalls of London (@catcallsofldn) által megosztott bejegyzés,

A kampány mögött álló Farah Benis a durva beszólások célpontjaiul választott nőktől gyűjti be a történeteket, a szöveget pedig mindig oda rajzolja fel, ahol az eset történt. Az utcákat borító trágár, fenyegető feliratok így mutatják meg, mennyire nem biztonságosak a közterek a nők számára. Ugyan a szexuális zaklatás több formájának megfékezéséért is életbe léptettek törvényi szabályozásokat – legutóbb például a szoknyák alá fotózást, vagyis az upskirtinget tették büntethetővé Nagy-Britanniában – a catcallingnak nevezett utcai beszólások nem számítanak bűncselekménynek. Szexuális zaklatásnak viszont annál inkább. Könnyű lehet legyinteni, ártalmatlannak vagy legrosszabb esetben is csak kellemetlennek nevezni az utcán harsogó füttyögéseket és kéretlen szexuális ajánlatokat, de valójában ezek kimerítik a verbális erőszak fogalmát. „Én is tapasztaltam ezt Londonban és minden más barátnőm is. Úgy értem, szó szerint ne ismerek egy nőt sem, akit ne zaklattak volna így vagy úgy” – mondta a Guardiennek Benis.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

„You look great in those jeans” 15 year old girl from a man in his „late 40s or 50s” Thanks to @yourenotpayingattention for chalking this out! #stopstreetharassment

Catcalls of London (@catcallsofldn) által megosztott bejegyzés,

Múlt héten, a Nemzetközi Utcai Zaklatás Ellenes Héten Benis arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb áldozat a még iskoláskorú lányok közül kerül ki, ezért nagyon fontos, hogy iskolákban, fiatalokkal foglalkozó intézményekben is felhívják a figyelmet a jelenségre. A street art projektet vezető aktivistához beérkezett 3000 esetek 72 százaléka 17 év alattiakkal történt meg, közülük 60 százalék viselt iskolai egyenruhát, az elkövetők pedig minden egyes alkalommal felnőtt férfiak voltak.

Benis szerint a legnehezebb feladat megértetni az emberekkel, hogy az ilyen beszólások nem „bókok” és igenis súlyos tettnek számítanak. Épp ezt szertetnék megmutatni az idézett szövegek, amik sokszor tényleg borzasztóan ijesztőek, hiszen nemcsak obszcén megjegyzések vannak közöttük, de gyakran komolyan fenyegetések is. Benis azt is elmesélte, annak idején azért mondott le a mélyen dekoltált topokról és rövid szoknyákról, mert sokkal többen utánaszóltak, ha ilyen darabokat viselt. Ma már azt gondolja, minden nőnek joga van azt viselni, amit csak szeretne, az utcai szexuális zaklatásra pedig semmilyen kihívónak titulált viselet nem jogosít fel. A legjobban azonban a hosszútávú pszichológiai hatások miatt aggódik, hiszen ezek a mondatok igenis sebet ejthetnek – különösen a sokkal törékenyebb fiatal lányokban.

Forrás: TheGuardian
Fotó: Getty Images