Az arca árulhatja el a megcsalót egy friss tanulmány szerint

2019. április 24. |

Egy friss kutatásból kiderült, már első ránézésre képesek vagyunk viszonylag nagy pontossággal bejósolni, hogy hűtlen lesz-e az illető.

Talán túlzás azt állítani, hogy a hűtlenség az ember arcára van írva, de egy friss kutatás szerint azért orientálhatnak bizonyos arcvonások. A kutatásban 189 fehér, heteroszexuális kísérleti személy vett részt, akiket először lefényképeztek, majd fotóikat újabb alanyoknak adták a feltételezett hűtlenség elbírálására. Összesen 293 férfi és 472 nő értékelte a nők fotóit, míg 299 férfi és 452 nő értékelte a férfiakról készült fotókat. Egy 1-től 10-ig terjedő skálán kellett megállapítaniuk, mennyire gondolják hűtlennek a fotón látható alakot.

Kiderült, hogy azok, akiket az alanyok hajlamosabbnak gondoltak a hűtlenségre, maguk is nagyobb részben ismerték el, hogy csalták már meg partnereiket. Elvileg minél inkább maszkulinnak tűnik az illető arca – vagyis erős a szemöldökcsont és az állkapocs illetve vékonyak az ajkak – annál nagyobb a valószínűsége, hogy hűtlenkedni fog.

Régóta vizsgálták egyébként, hogy a nők mennyire képesek felismeri a hűtlenségre hajlamos férfit pusztán külső jegyei alapján, hiszen ennek a képességnek sokak szerint evolúciós haszna van: a nők így ki tudják szűrni a tartós, monogám kapcsolatra alkalmatlan férfiakat és stabilabb jövőt biztosítanak gyermekeiknek. Egy korábbi kísérletben a nők elítélt férfiak fotói alapján állapították meg (viszonylag nagy pontossággal) a hűtlenséget, de érdekes módon az effektus fordítva nem igazán működik.

 

TheGuardian
Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél fogadalom

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél

Elmesélem életem első édeshármasát édes hármas

Elmesélem életem első édeshármasát