Az arca árulhatja el a megcsalót egy friss tanulmány szerint

2019. április 24.
Egy friss kutatásból kiderült, már első ránézésre képesek vagyunk viszonylag nagy pontossággal bejósolni, hogy hűtlen lesz-e az illető.

Talán túlzás azt állítani, hogy a hűtlenség az ember arcára van írva, de egy friss kutatás szerint azért orientálhatnak bizonyos arcvonások. A kutatásban 189 fehér, heteroszexuális kísérleti személy vett részt, akiket először lefényképeztek, majd fotóikat újabb alanyoknak adták a feltételezett hűtlenség elbírálására. Összesen 293 férfi és 472 nő értékelte a nők fotóit, míg 299 férfi és 452 nő értékelte a férfiakról készült fotókat. Egy 1-től 10-ig terjedő skálán kellett megállapítaniuk, mennyire gondolják hűtlennek a fotón látható alakot.

Kiderült, hogy azok, akiket az alanyok hajlamosabbnak gondoltak a hűtlenségre, maguk is nagyobb részben ismerték el, hogy csalták már meg partnereiket. Elvileg minél inkább maszkulinnak tűnik az illető arca – vagyis erős a szemöldökcsont és az állkapocs illetve vékonyak az ajkak – annál nagyobb a valószínűsége, hogy hűtlenkedni fog.

Régóta vizsgálták egyébként, hogy a nők mennyire képesek felismeri a hűtlenségre hajlamos férfit pusztán külső jegyei alapján, hiszen ennek a képességnek sokak szerint evolúciós haszna van: a nők így ki tudják szűrni a tartós, monogám kapcsolatra alkalmatlan férfiakat és stabilabb jövőt biztosítanak gyermekeiknek. Egy korábbi kísérletben a nők elítélt férfiak fotói alapján állapították meg (viszonylag nagy pontossággal) a hűtlenséget, de érdekes módon az effektus fordítva nem igazán működik.

 

TheGuardian
Fotó: Getty Images