„Egy válás akkor is jó lehet, ha egy harmadik okozza”

2018. június 12.
Izzik a levegő minden női társaságban, ha megcsalás, szakítás, ne adj’ isten válás a téma. A júliusi Marie Clairben az egyik legtapasztaltabb hazai válóperes ügyvéd ad öt remek tanácsot, amelyt most néhány gondolattal kiegészít arra vonatkozóan, miért is lehet egy válás végsősoron akár jó dolog is.

A házasság felbomlása rengeteg fájdalmat és viszályt hozhat, így a legtöbben nem csak szeretnék elkerülni, de ha már megtörtént a baj, igyekeznek minimalizálni a károkat.

Dr. Király Edina, akit tavaly az év jogászának választottak vitarendezés kategóriában, 2011 óta igyekszik békés mederben, mediációval, esetenként theta healinggel megfűszerezve levezényelni a válásokat. „Magam is elváltam, és bár nem válóperes ügyvédnek készültem, ma már ez a fő profilom.” Eleinte, mint a legtöbb ügyvéd, távol tartotta magát ettől a területtől, de a saját házassága felbomlása után az önismeret-fejlesztés és a mediációs képzések új utat nyitottak, a súlyos helyzetben és válófélben lévő ügyfelek pedig végleg kijelölték számára az irányt. Júliusi lapszámunkban az öt legfontosabb tanácsát mutattuk be, amelyek közül a „Túlkompenzálás és bűntudat” kérdéskörre térnénk ki most kicsit bővebben, kiegészítve azzal, hogy egy válás –még a megcsalás miatti is – hosszú távon akár egy új lehetőség is lehet a boldogabb életre.

Dr. Király Edina

Bankautomata volt férjek

A bűntudat miatt fellépő túlkompenzálás hihetetlenül gyakori a praxisában, mesél Edina tapasztalatairól. Férfiaknál különösen jellemző, pláne a jól kereső férjeknél. „Sokszor elsőre látom az ügyfelek azon hitrendszereit, amelyeknek köszönhetően ott ülnek a székemben… Jó példa erre az a jól kereső, elvált férj, akinél a tartásdíj mértékének csökkentésén dolgozunk. Gyakran kerül olyan mondat a feleség ügyvédje által az ir

atba, hogy ”mint ahogyan a házasság alatt, úgy annak megszűnését követően is egyetlen dolgod van, biztosítani az anyagi körülményeinkhez a szükséges forrást.”

Fotó: Profimédia – Red Dot

Ez az a jelenség, amikor a családtagok bankautomataként tekintenek az egyik félre. „Semmi szeretet, semmi visszaáramoltatás. Egy idő után semmi más szerepük nincs a családban, ez a minta pedig sajnos a gyerekekre is hatással van. Lányoknak a párkapcsolati minta miatt fontos ez, a fiúknál pedig azért, mert ilyen lesz számukra a férfi szerep. Ha az anyagi jólétet nem tudja biztosítani, nem lesz értéke. Ez ahhoz vezet, hogy nagyon sok harminc környéki férfi egész egyszerűen nem házasodik, mert ott van előtte a kódolt minta, a szükséges egzisztenciát pedig ő még nem teremtette meg.” – mesél a szerinte általános és nagyon káros jelenségről a szakértő.

A túlkompenzálásra pedig szerinte azért kerülhet sor, mert a felek tettek egy ígéretet, miszerint „jóban, rosszban, míg a halál el nem választ”. Ehhez képest nem bírják tovább. „Szerintem ez érthető egy szeretetlen közegben, a helyzet nyilvánvalóan tarthatatlan egy idő után.” Aztán jön a bűntudat: elveszem a stabil anyagi hátteret, kivonulok… Ezért sokan lényegesen többet szándékoznak adni, mint ami járna vagyonmegosztásban, vagy tartásdíjban. „Ennek ellenére pont ezek a legelképesztőbb perek, ahol semmi nem elég a másik félnek.” – derül ki az ügyvéd tapasztalataiból.

Válásgeneráló harmadik a szeretetlen kapcsolatokban

Az indulatokat persze sokszor a megcsalás, a harmadik fél megjelenése okozza. „Úgy látom, hogy a megcsalások sokszor azért vannak, mert a teljes mértékben helyt állni képes férfiak gyakran évtizedeken keresztül vállalják ezt a megalázó bankautomata szerepet. Nem is annyira a nagyvállalkozókra gondolok, hanem inkább a jó fizetésű felsővezetőkre, akiknek állandóan helyt kell állniuk a munkahelyükön. Otthon pedig folyamatosan biztosítani kell a megszokott hátteret, vagyis ott is meg kell felelniük.”

Edina úgy véli, ez az az attitűd, ami miatt kialakul bennük a bűntudat, hogy nem lesznek képesek továbbra is helyt állni. De ehhez nagyon gyakran kell egy harmadik személy, egy nő, aki megmutatja a jó pár éve szeretetlenségben élő férfinak, hogy még szerethető – mindenféle anyagi juttatás nélkül is. Ő maga, önmagáért. „Ez az energia az, ami kirántja ebből a kapcsolatból, mert egyébként élete végéig csinálná azt, amit elvár tőle a család. Ezek a viszonyok később gyakran házasságokhoz is szoktak vezetni, sokan jönnek hozzám vissza a házassági szerződéseikkel, az új párral.”

Ez alapján teljesen máshogyan is nézhetünk az újonnan megjelent nőkre, az úgynevezett szeretőkre, akiket általában elítél a társadalom, holott ők azok, akik sokszor új szakaszt nyitnak a boldogtalan férfiak életében. „Most persze ez nagyon úgy hangozhat, mintha ez csak a férfiakra lenne igaz, holott nyilvánvalóan ugyanez érvényes a női oldalra is.” – világít rá a sok fájdalmat hozó, mindkét nemet érintő, háromszereplős helyzetek hátterére a válóperes ügyvéd.

Női áldozatszerep

A másik oldalon általában az önfeláldozó anyák állnak. „Általános tendencia, ami már a bíróknak is feltűnik, hogy évek óta nincs viszonylag fiatal nő és férfi között szexuális kapcsolat a házasságban. A nő a gyermek születése után szinte kizárólag az anya funkcióra áll át,
ebben a szerepben él. És akkor jön egy férfi, aki nem úgy néz rá, mint a gyerekek anyjára, hanem mint egy hús-vér nőre.” A női oldalon jellemzően ez az ébredés pillanata, amikor néhány év után egyszer csak rádöbbennek az anyák, feleségek, hogy éveken át hibernálták nőies oldalukat.

Mindent összegezve, válóperes ügyvédi háttérrel és a napi tapasztalatok alapján Edina azt mondja, a legtöbben megrémülnek, ha véget ér a házasságuk. Úgy érzik, kihúzták alóluk a talajt, félve a jövőtől, hogy egyedül kell, a megszokott támasz nélkül újrakezdeni. „De arra kellene ráébredni, hogy a kapcsolat vége jó is lehet. Abban a kapcsolatban lehet, hogy már semmit sem kaptunk…”