Magyarország legszabadabb emberét keresi a TASZ

2019. április 26.
Díjat alapít a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), melynek célja, hogy megtalálja azokat a szabad embereket, akik a lehetőségeikhez mérten a legtöbbet tették, teszik azért, hogy Magyarország szabadabb hely legyen. A díjat május 4-én a Francia Intézetben fogják átadni. A TASZ első Szabad-díjátadóján a szakmai és a közönség díj mellett a TEDx különdíjat is kiosztják majd.

A szakmai díj jelölti listáját a TASZ közössége állította össze, a végső lista pedig a TASZ által felkért zsűri döntése alapján alakult ki. Ennek a zsűrinek tagja Joó Katalin, Kulka János, László Krisztina, Miklósi Gábor, Szörnyi Kriszta és a TASZ ügyvezető igazgatója, Kapronczay Stefánia is. A sokszínű listán olyan neveket találunk, akiknek története példa lehet mindenki számára. Babos Attila a kevés független vidéki sajtótermék egyikének, a Szabad Pécsnek a főszerkesztője.

Csordás Anett vezette azt a mozgalmat, amely elérte, hogy munkaként kezeljék az otthonápolást. Jámbor András főszerkesztősége alatt a Mérce egy olvasott blogból számottevő hírportállá alakult át az elmúlt év során. Konkoly-Thege Júlia a pécsi A Város Mindenkié (AVM) aktivistája a hajléktalanok jogai mellett áll ki, de közben helyi választási csalást is leplezett le. Molnár Zóra az Önállóan lakni, közösségben élni csoport meghatározó tagja, akik a hármas metró akadálymentesítéséért küzdenek. Orosvári Zsolt azért tesz, hogy az anyáknak a kórházakban ne kelljen méltatlan körülmények között virrasztaniuk a beteg gyermekek mellett. Schilling Magdolna sorstársaival együtt azért pereli a magyar államot, hogy biztosítson megfelelő lakhatást fogyatékossággal élő gyermekeiknek. Szepesházi Péter Handó Tünde egyik leghangosabb kritikusa volt, és lemondása után is tovább harcol a bírák függetlenségéért. Szilágyi Emese és az Akadémiai Dolgozók Fóruma pedig a tudomány és a kutatás szabadságáért folytatja továbbra is küzdelmét.

Szavazni május 1. éjfélig lehet, a végső nyertes pedig majd a díjátadón,  május 4-én derül ki. Az est házigazdája Ott Anna lesz, az esemény bárki számára nyitott, ha szeretne részt venni rajta. Akkor is találkozhat a jelöltekkel, ha erről az eseményről lemaradna, mert a TASZ szokásos tavaszi adománygyűjtő buliját idén a Francia Intézet tőszomszédságában, a TRIP hajón tartja, közvetlenül a díjátadó után.

Szavazni ITT lehet! Jegyértékesítés pedig ITT!