A menstruációs görcsre sport a megoldás

2019. március 23.
A testmozgás mindenre jó, még a havonta menetrend szerint érkező menstruációs görcsöket is segít enyhíteni. A szakértők szerint már egy intenzív séta is sokat javíthat a közérzetünkön.

A sport a köztudatban az izmok és ízületek karbantartására, erősítésére szolgál. Hogy lehetséges, hogy a menstruációs görcsre is kedvező hatása van? “Két dolog kombinációja váltja ki a panaszok enyhülését” – magyarázza Dr. Erica Cahill szülész-nőgyógyász. “Egyrészt intenzív mozgás közben endorfin szabadul fel. Ez a hormon javítja a közérzetet, boldogabbnak érezzük magunkat tőle. Másrészt a sport csökkenti a kortizol hormon szintjét a szervezetben, ezáltal csökken a stressz és a feszültség a testünkben, így a menstruációs görcsök is enyhülnek” – tette hozzá dr. Cahill.


A kortizol csökkentése a menstruációs görcsök esetén azért is fontos, mert a görcsöket a méh erős összehúzódása okozza, mint amikor begörcsöl a talpunk vagy a vádlink például. Ezek az erős összehúzódások szükségesek a méhnyálkahártya leválásához, ami természetes folyamat, ám a kortizol, mely kiváltja ezt, növeli a gyulladásra való hajlamot és a fájdalomérzetet is a testünkben. Ezért jó, ha a testmozgás segítségével redukáljuk a kortizol szintjét.

Ám könnyen lehet, hogy a menstruációs görcsök közepén az utolsó dolog, amire vágyunk, egy jó kis aerobic óra. Ilyenkor fájdalomcsillapítóval és melegítőpárnával enyhíthetjük a kínokat. “De ha képesnek érezzük rá magunkat, a sport nyújtotta természetes fájdalomcsillapítás a szervezetünk számára a legjobb és legkevésbé megterhelő megoldás a ciklus előtt, alatt és után is” – tette hozzá a szülész-nőgyógyász.

Fotó: Unsplash