A világ első újrahasznosított tisztítószere magyar

2019. augusztus 01.
Egy magyar kutatócsoport olyan, a világon egyedülálló tisztítószereket hozott létre, amelyek nem károsítják az egészségünket és a környezetünket. Vass Zoltánnal, a reNEW üzletfejlesztési vezetőjével a szerves anyagok újrafelhasználásáról, és a fenntartható háztartások fontosságáról beszélgettünk.

Tudjuk és tapasztaljuk, hogy már lassan minden szennyezett körülöttünk. Világszerte egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a hagyományos tisztítószerek összetevői rákos megbetegedést okozhatnak, ezzel bennünket és a családtagjainkat is veszélyeztetve.

Igen, ez sajnos tény, hogy ahogy az iparosodás, városiasodás felé haladt a világ, egyre több kemikália vesz körül bennünket és ez mind együtt intenzíven hat a közvetlen környezetünkre, szervezetünkre. Akár egy átlagos takarítás után is a szem és a torok irritációja, vagy a fejfájás jelezhetik, hogy veszélyben van az egészségünk. Nekünk sikerült egy olyan terméket kifejlesztenünk, ami lehet, hogy egy kis lépés, de ha az emberek részéről tudatossággal párosul, elindulhat a változás. Szerencsére már egyre fogékonyabbak, tudatosabbak vagyunk, és az elérthető alternatívák egyre bővülni fognak.

Mi indította el a kutató csapatot, hogy tisztítószereket fejlesszenek?

Az anyacégünk szennyvíz kezelési technológiákkal és biogáz termeléssel foglalkozik, immáron több mint 25 éve. Mérnökeink a szerves biomassza hatékonyabb hasznosításán dolgoztak, amikor a kutatások afelé mutattak, hogy érdemes lesz ezen az úton tovább kutatni és fejleszteni.

Mi is pontosan a biomassza?

Minden olyan szerves hulladék, maradékanyag, amit valamilyen módon lehet még hasznosítani. Ilyen például a faapríték, az élelmiszer – és növényi hulladék illetve szerves trágyák, a biomassza pedig ezeknek az összefoglaló neve. Különböző újrahasznosítási technológiáknak köszönhetően ezekből jellemzően komposztot és biogázt állítanak elő, ami pedig áramot és hőt tud termelni.

Mi volt ez a felfedezés, ami elindította a konkrét termékfejlesztést?

A biogáztermelés folyamatának része, hogy savak képződnek. A kutatásaink során rájöttünk, hogy ezt a biológiai folyamatot tudjuk úgy is kontrollálni, hogy a baktériumok ecetsavat termeljenek. Ha az ecetsavat visszanyerjük, abból viszont termékeket tudunk előállítani, hiszen ez a mi tisztítószereink fő hatóanyaga. A CYCLE névre keresztelt tisztítószer-család egy folyton megújuló forrásból származik, ezzel pedig a világon egyedülálló módon, egy körforgásos tisztítószer született. Fontos, hogy nincsen köze a petrokémiához, hanem teljes mértékben természetes hulladékot használ fel, ezzel pedig csökkentjük a környezeti terhelésünket. Gondoljunk bele, hogy a napi életvitelünk során mennyi hulladékot – csomagolási, élelmiszer – termelünk és mennyi felesleges kemikáliát használunk a kozmetikumokkal és tisztítószerekkel melyekkel sok esetben feleslegesen terheljük a környezetünket. Ha ezt házon belül tesszük az nyilván a magánügyünk, csak a közvetlen környezetünkre hat ki, ami természetesen így is problémás, hiszen belélegezzük, valamint bőrünkre kerül a rengeteg vegyszer, mely allergiát, szemirritációt, hosszabb távon rákot is okozhat. Ami viszont házon kívülre kerül, ilyen például a szemét, a szennyvíz, az már a közös ügyünk, közös felelősségünk. Mi úgy kötődünk az újrahasznosításhoz, hogy az általunk előállított tisztítószereink mind körforgásos gazdaságon alapuló biomasszából és tisztított, újrahasznosított vízből, az egyéb hatóanyagok pedig mind fenntartható forrásból származnak.

Az új tisztítószer-család ártalmatlan a környezetre, de hogy bír el a szennyeződésekkel?

Az volt a célunk, hogy a CYCLE használatával fenntartható háztartások jöjjenek létre, és szerencsére az ecetsav egy enyhe sav, ami a vízkő és a szappan eltávolítására, wc tisztítására tökéletesen alkalmas. A termékekhez különböző receptúrákat készítettünk, amik újrahasznosított műanyag palackokba kerültek, így a csomagoló anyag is a legzöldebb termék a piacon. A világszerte elismert német SGS INSTITUTE FRESENIUS minősítő, ellenőrző és tanúsító vállalata tesztelte a termékeinket, és a hatékonyságuk jóval felülmúlta az általános tisztító termékek eredményességét.

A környezettudatos vásárló, aki eddig is zöld tisztítószereket vásárolt, mit nyer, ha lecseréli őket a CYCLE termékekre?

Mivel egy magyar fejlesztésről és termékcsaládról van szó, ez egy hazai büszkeség. A CYCLE névvel a termék körforgásos, fenntartható mivoltát hangsúlyozzuk, ettől pedig egyedülálló. Sok olyan zöld tisztító van a piacon, amelynek egy része petrokémiai, a másik növényi alapú. Ez azt jelenti, hogy például a földeken növényeket termelnek azért, hogy ecetsavat hozzanak létre, ami meríti a talaj mikro- és makroelem készletét, és a hozzáadott édesvíz felhasználásával pedig nagy ökológiai lábnyomot hagy maga után. Ettől ezek a termékek még nem rosszak és kellemes illatuk van, de az alapvető különbség, hogy mi kidobott biomassza alapanyagból és újrahasznosított vízzel dolgozunk.

Mi a helyzet az illatokkal? Az is tud irritációt okozni.

Sokan azt gondolják, hogy a jó illat jelzi, ha takarítottak. Ma már tudjuk, hogy az illatanyagok allergiás reakciót is kiválthatnak, sőt akár agresszívan is hathatnak a bőrre, szemre, nyálkahártyára. Éppen ezért, a CYCLE narancs és citrom illatú általános felülettisztító, fürdőszoba- és WC-tisztító termékeink illatanyaga mind fenntartható növényi alapúak.

Egy vezető magyar drogéria-hálózatában már elérhetőek a termékek, hol találkozhatunk velük még a jövőben?

Hamarosan szeretnénk a külpiacokra is kijutni, elsősorban Európában, de jelenleg Magyarország a legfontosabb és legfőbb piacunk, és a budapesti régióból kapjuk az első visszajelzéseket. Szerencsére eddig jó a fogadtatásuk, így tovább szeretnénk erősíteni a tudatos vásárlói magatartást, hogy a vásárló igenis nézze meg a címkét, nézzen a termék mögé, mert mindannyiunkra hatással van, hogy mit lélegzünk be, mivel érintkezik a bőrünk és hogyan óvjuk a környezetünket.

www.cycle.bio/hu

Szerző: Kinback Szilvia