Amit még tudnod kell a szelektív szemétgyűjtésről

2019. szeptember 22.
Akármennyit is tudunk már a környezetvédelemről, fontos, hogy tisztába tegyük a szelektív szemétgyűjtéssel kapcsolatos kérdéseket. Érdemes odafigyelnünk ezekre a tippekre, ha jól akarjuk csinálni.

A szelektív hulladékgyűjtés országonként változik – ma Magyarországon a papírt, a műanyagot és fémet gyűjthetjük külön az otthonunkban. Léteznek még szelektív gyűjtőpontok, ahol a  színes és fehér üvegeinktől szabadulhatunk meg az újrahasznosítás reményében. Mégis, sok esetben hiába készül valami műanyagból, fémből, vagy papírból, nincs helye a neki való szelektívben. összegyűjtöttünk 7 dolgot, amit inkább a kommunális, vagy speciális hulladékgyűjtőbe tegyél!

1. Pizzásdoboz

A zsíros, szennyezett pizzásdoboz, bár általában újrahasznosítható hullámkartonból készül, nem kerülhet a a papírhulladékba, mivel a zsíros és olajos foltok miatt újrahasznosításra alkalmatlan. Megoldás lehet, ha kivágod azokat a részeket, amik zsírosak – ezek mehetnek a kommunálisba – , a tiszta pedig a papírhulladékba.

2. Polisztirolhab ételdoboz

A hungarocell-szerű, elől összekattintható fehér ételhordó, amivel gyakran találkozunk házhoz szállításkor, a lehető legrosszabb választás. Szelektíven nem lehet gyűjteni, olvasztáskor – a mikrózás is annak számít! – toxikus anyagok szabadulnak fel belőle, és mivel rendkívül rosszul záródik, általában még több méter folpackkal is betekerik. Ha tehetjük, kerüljük el, ha mégsem, a kommunális hulladékba kerüljön használat után.

3. Blokk

A pénztártól való távozás után azonnal, de legkésőbb otthon, mikor helyére pakoljuk a zsákmányt, már dobjuk is ki a blokkot. Mivel papírszerűnek tűnik, könnyen azt hihetjük, hogy a papírok közt a helye, pedig nem. A hőpapírnak ugyanis van BPA-tartalma, ami újrahasznosításkor belekerül az új papírba – nagy mennyiségben pedig egészségre káros lehet. Menjen a kommunálisba!

4. Villanykörte

Üveg, igaz? Nem teljesen, hiszen a benne található egyéb fém alkotóelemek miatt nem kerülhet az üvegek közé. Nem beszélve arról, hogy a neoncsövekben sokszor higany is található, ami konkrétan mérgező. A világításra szolgáló hulladékokat inkább vigyük speciális gyűjtőhelyre, hogy ne szennyezzék a kommunális szemetet sem.

5. Szemüveg, ablak, üvegtál

Bár mindegyik üveg, nem valók az üveghulladék közé – az edzett szemüveglencséknek, a törött jénai tálaknak és borospoharaknak nagyon magasan van az olvadáspontjuk, így nem tudják egyszerre beolvasztani a boros-, sörös- vagy éppen befőttesüvegekkel.

Fotó: Getty Images

A cikk folytatását olvasd el a Nosalty oldalán!