Finnországot a nők vezetik, és nem is akárhogyan

2019. december 12.
Nem csak egyszerűen női miniszterelnöke lett Finnországnak Sanna Marin személyében, de a 34 éves politikus jelenleg a legfiatalabb vezető is a világon. Ráadásul az északi ország öt legnagyobb pártjának élén szintén nő áll.

Amikor úgy tűnik, hogy a világ teljesen rossz irányba halad, Finnország mindig képes visszaadni a reményt, hogy lehet még szebb a jövő. Az ország minden területen példát mutat. Környezetvédelem és egészség? A finnek világelsők. Sikeres oktatási rendszer? Minden teljesen ingyenes. A világ legboldogabb országába szeretnénk költözni? Akkor is Finnország az a hely, amit keresünk. És most a nők helyzetére is az északi ország nyújt reménysugarat: a 34 éves Sanna Marint választották az ország miniszterelnökének.

Az ország történetében ő a harmadik női miniszterelnök, ám nála még nem volt fiatalabb vezetője Finnországnak. Ráadásul jelenleg a világon is ő a legfiatalabb országvezető. Sanna Marint máris úgy emlegetik, mint Finnország válaszát Jacinda Ardernre, Új-Zéland miniszterelnökére. Ám Marin nem az egyetlen nő az ország vezetőségében: jelenleg Finnország öt legerősebb pártjának nő áll az élén, akik közül négy ráadásul 35 év alatti. Tehát kijelenthetjük, hogy az északi országot nők vezetik, és fantasztikus munkát végeznek.


A korábbi finn miniszterelnök, Alexander Stubb, aki 2014-15-ben vezette az országot, úgy reagált Sanna Marin megválasztására, hogy ebből is látszik, hogy “Finnország egy modern és haladó szellemiségű ország”.

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Getty Images