Ezeket kell tudnod, ha kölyökkutyát szeretnél

2020. február 04.
Komoly felelősséggel jár, ha egy négylábú baráttal szeretnénk bővíteni a családot - pláne, ha kimondottan kölyökkutyáról van szó. A kölyökkutyák rengeteg figyelmet, törődést és legalább annyi nevelést igényelnek, ráadásul néhány praktikus szempontra is oda kell figyelni.

Puhák, mókásak, tüneményesek és talán minden más élőlénynél jobban igénylik a feltétel nélküli kötődést – érthető, hogy a kutyatartást fontolgatók leginkább egy csöppnyi kölyökkutyára vágynak. Bár egy idősebb, akár sok mindent megélt kutya befogadása ugyanilyen szép kihívás lehet, a menhelyeken – sajnos/szerencsére – bőven találhatunk egészen fiatal kölyökkutyákat is. Ha ragaszkodunk valamilyen fajtához, érdemes szétnézni a fajtamentők védencei között, de ha semmiképpen sem opció az örökbefogadás, akkor is csak megbízható, ellenőrzött tenyésztőtől válasszunk.

De még mielőtt nagyon belemerülnénk az aranyosabbnál aranyosabb kölyökkutyák fotóinak nézegetésébe, gondoljunk át néhány fontos szempontot – hiszen egy kölyökkutya rengeteg felelősséggel jár.

Készen állsz egy kölyökkutya befogadására?

Egy fiatal állat elképesztően sok energiát és szeretetet képes adni, de legalább ugyanennyi figyelmet igényel. A szobatisztaságra szoktatás folyamata alatt akár naponta többször is alaposan fel kell takarítani utána, következetesen kell nevelni és sokkal többször kell sétára vinni, mint a későbbiekben. A kiskutyák nagyon igénylik az ember közelségét, ha pedig szeretnénk őket saját helyükre szoktatni, könnyen lehet, hogy akár ötpercenként is le kell zavarnunk őket az ágyról, vagy hosszú órákon keresztül kell hallgatnunk a panaszos sírást az ajtó túloldaláról. Néhány óránál tovább napközben sem hagyhatjuk magára az egészen fiatal kutyákat, de ha mégis megtesszük, készüljünk fel rá, hogy holmijaink rágcsálásával próbálják majd levezetni az energiájukat. Az egyedülhagyáshoz lehetőleg fokozatosan szoktassuk hozzá, kezdetben csak néhány percre, negyed órára, majd lassan növeljük ennek idejét.

Persze nem kell megijedni: a kölyökkutyák rendkívül tanulékonyak, ha pedig beáll a mindennapi rutinjuk, könnyedén alkalmazkodnak majd a mi jól megszokott napirendünkhöz. Addig viszont készüljünk fel rá, hogy nagyok sok időt kell rájuk fordítani - még az sem kizárt, hogy néhány szabadnapot is ki kell vennünk a munkahelyünkön.

Megfelelő állatorvosi ellátás

Ha kölyökkutya kerül a családba, nekünk kell gondoskodnunk az állatorvosi ellátásáról: hogy mindig megkapja a kötelező és ajánlott oltásokat, rendszeresen ellenőrizzzék egészségi állapotát és megfelelő fejlődését. Ha fajtatiszta kutyusunk van, nézzünk utána, hogy milyen betegségek kockázata magasabb az adott fajtánál: a mopszok például a légzőszervi betegségeknek, a tacskók a gerinccsigolyák betegségeinek, egyes nagytestű fajták pedig a nagyobb ízületek (csípő, kölyök, váll) betegségeinek vannak jobban kitéve. Fontos, hogy – akárcsak nekünk – kutyánknak is megbízható állatorvosa legyen, akivel közösen mindig ügyelünk az aktuális szűrésekre (nyáron például a kullancsok és szúnyogok által terjesztett betegségek elleni védelemre) és biztosítjuk kedvencünk hosszantartó egészségét. Semmiképpen se feledkezzünk meg az ivartalanításról! A régi közhiedelemmel ellentétben a kutyáknak nincs rá szükségük, hogy „leszüljenek egy almot”, épp ellenkezőleg, a korai ivartalanítással rengeteg betegség és egészségügyi szövődmény előzhető meg, ráadásul a végül otthon nélkül maradó, menhelyeken kikötő szaporulat is kivédhető.  Készüljünk arra is, hogy egy kutya orvosi ellátása költséges lehet – csak akkor vállaljunk kutyát, ha az állattartás anyagi vonzatait is tudjuk vállalni.

Kiskutya – nagybevásárlás

Ha már a költésgeknél tartunk: egy kiskutya érkezése előtt mindenképpen be kell szereznünk néhány hasznos holmit az új jövevény számára. Vegyünk neki kényelmes fekhelyet, etető- és itató tálkákat, nyakörvet és pórázt és persze néhány játékot, ami leköti majd a folyton felfedezni vágyó, aktív kisállatot. Fiatal kutya esetében érdemes kifejezetten az ebek részére gyártott rágcsajátékokat választani – ezekkel jó eséllyel elkerülhető, hogy a kölyökkutya a bútorainkon, cipőinken edzze fogazatát. Ha a választott játék nem elég strapabíró, mindenképpen figyeljünk oda a kutyára játék közben és soha ne hagyjuk magára a könnyen darabjaira hulló holmival, hiszen a lenyelt darabkák akár életveszélyes állapotot, bélelzáródást okozhatnak vagy a gyomor nyálkahártyájának károsodását okozhatják. Fordítsunk figyelmet a kölyökkutyák szájhigiéniájára is: esetükben a szép rózsaszín íny, a tejfogak megfelelő időben történő kihullása és szabályos fogazat kifejlődése az egészség záloga. Ebben segít a megfelelő táplálás, a száraz táp etetése. Ha hosszúszőrű, tömött bundájú fajtáról van szó, szerezzük be a szükséges ápoló eszközöket, például keféket, samponokat.

Egészséges táplálás

A kölyökkutya szervezete még fejlődésben van, épp ezért kiemelten fontos számukra a tápanyagokban és vitaminokban gazdag, kiegyensúlyozott tápok etetése. A megfelelő tápláláshoz mindenképpen vegyük figyelembe a kutya fajtáját, testméretét: az alapvetően kistestű kutyák kisebb tápszemcséket tudnak csak megfelelően megrágni és lenyelni. A gyors növekedés megterhelő lehet a kutyák szervezetének, ezért ügyeljünk rá, hogy a gondosan kiválasztott táplálékkal is támogassuk ezt a folyamatot. A kölyökkutyák érzékeny emésztőrendszere speciális eledelt igényel, amit képes könnyen feldolgozni szervezetük, és ami segít nekik, hogy a növekedéstől leterhelt ízületeik, csontjaik. megfelelően fejlődhessenek. A kölyökkutyáknál minden életszakaszban más-más szempontokat kell szem előtt tartani: 2 hónapos korukig a Starer tápok biztosítanak megfelelő táplálást, melyek specifikus tápanyagaival támogatják a kölyökkutya emésztőrendszerének egészséges működését és a természetes védekező rendszerét. 2 hónapos kor felett a felnőttkor eléréséig a Puppy tápok biztosítják az egészséges növekedéshez szükséges tápanyagokat. Óriástestű fajtánál ügyelni kell a kölyökkori fejlődés 2 szakaszára, 8 hónapos korig a Giant puppy majd azt követően a Giant Junior táp ajánlott. Felnőtt korban is célszerű a kutya fajtájához, testméretéhez megfelelő tápot választani, hiszen mindegyiknek másra van szüksége az egészség megőrzéséhez.

Következetesen és türelemmel

Mindenki okos, engedelmes és barátságos kutyát szeretne maga mellett tudni, ezt azonban csak mi tudjuk megalapozni – méghozzá a legkönnyebben épp kölyökkorban. Szerencsére ma már rengeteg kutyás tanfolyam közül válogathatunk, járhatunk kedvencünkkel kutyaoviba, így szakképzett trénerek mellett fejleszthetjük négylábú barátunkat. Ha otthon, “házilag” tanítanánk a kutyust, akkor is érdemes kicsit utánaolvasni a megfelelő módszereknek: fontos például, hogy a szobatisztaságra szoktatás folyamatában mindig azonnali visszajelzést adjunk, rögtön dicsérjük meg, ha sikerült a megfelelő helyen végeznie a dolgát. Ne kiabáljunk vele és ne üssük meg, de legyünk következetesek és mutassuk meg a tekintélyünket – hiszen egy kölyökkutya számára a gazdi a falkavezér. Használjunk jutalomfalatot, mikor ülni vagy feküdni tanítjuk: ez lehetőleg legyen viszonylag alacsony kalóriatartalmú, hiszen az oktatás idején érdemes minél gyakrabban megerősíteni, ha az állat helyesen cselekedett. Szeressük és gondozzuk kedvenceinket, hiszen minden túlzás nélkül legjobb barátra találhatunk bennük.

Fotó: Unsplash.com