Működött a szolidaritás, befogadták a kollégistákat

2020. május 02.
A vészhelyzetben működött a szolidaritás: háromszor annyian ajánlották fel a segítségüket a Fogadj be egy kollégistát! felhívásra, mint ahányan segítséget kértek a Hallgatói Szakszervezettől.

A március 9-i héten nagyon gyorsan, egyik napról a másikra kellett a kollégistáknak megoldani – miután azon a héten az egyetemek is bezártak –, hogy kiköltözzenek a kollégiumokból. Néhány nap alatt nem tud mindenki új lakhelyet találni, ezért a Hallgatói Szakszervezet szolidaritási felhívást tett közzé, és azt kérte, aki tud, fogadjon be ideiglenesen egy kollégistát. „A tagságunk körében is sok a kollégista, úgyhogy saját bőrünkön éreztük, hogy ez egy éles helyzet lesz” – mondta Kökéndy Flóra, a Hallgatói Szakszervezet munkatársa.

A felhívásukat néhány nap alatt rengetegen megosztották a Facebookon, több mint 300 ezer embert értek el vele. Összesen 150 és 200 között volt a felajánlások száma – volt, aki szobát ajánlott fel, volt, aki azt, hogy segít a költözködésben vagy a holmik tárolásában –, és 54 hallgató fordult segítségért a szakszervezethez. Vagyis legalább háromszor annyi felajánlás érkezett, mint ahányan végül hozzájuk fordultak. „Kirajzolódott, hogy válsághelyzetben működik a szolidaritás az emberek között” – összegezte a tapasztalatokat Kökéndy Flóra. A segítséget kérők fele végül másképp oldotta meg a lakhatását, így összesen 25 hallgatót kötöttek össze azzal, aki ideiglenesen befogadta. Nem sokkal később gyors utánkövetést is végeztek, megkérdezték, hogy minden rendben ment-e, és kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptak.

Egy lelkes befogadó

„Első reggel éreztem egy kis szorongást, mert nem vagyok hozzászokva, hogy új lakótársam legyen, de ez gyorsan feloldódott” – meséli a 25 éves Litványi Bence, aki óbudai otthonába fogadott be egy kollégistát. Ő is olvasta a szakszervezet felhívását, és mivel van egy üres szobája egy szabad ággyal, nagyon gyorsan eldöntötte, hogy segíteni fog. Csütörtökön látta a felhívást, jelentkezett a szakszervezetnél, és szombaton már érkezett is a Messenger-üzenet Zolitól, hogy ő lenne a lakó. Beszéltek telefonon, Bence megmutatta a lakást fotókon, és megegyeztek, hogy a kollégista hétfőn be is költözik hozzá. Zoli egy hónapot maradt, nemrég költözött el, mert talált egy albérletet. „Nagyon jól telt az egy hónap, de ebben sokat segített Zoli habitusa is. Néha szóltam is neki, hogy nem kell ennyire lábujjhegyen járnia” – mesélte a bölcsész szakos Bence, aki a jó tapasztalatok alapján további kollégistának is szívesen segített volna, de most egy időre vidéken élő édesapjához költözött.

Hogyan tovább?

Hogy a kollégisták mikor költözhetnek vissza, arról egyelőre nincs információ, nem tudni, hogy a kollégiumok mikor nyitnak ki újra. A legtöbb diák dolgozik az egyetem mellett, és a kollégisták egy része nyáron is a kollégiumban szokott lakni, ezért a lakhatás a nyári munkavégzés szempontjából is érdekes kérdés. A legtöbben a járvány miatti bezárások következtében elvesztették a munkájukat – szórakozóhelyeken, vendéglátásban dolgoztak –, és nem is nagyon bizakodóak, hogy nyáron visszaveszik őket. „A diákok hátrányos helyzetben lesznek a munkaerőpiacon, mert sokan mások is munkát keresnek majd. Ha pedig nem tudnak dolgozni, nem biztos, hogy ősszel folytatni tudják a tanulmányaikat” – mondta a Hallgatói Szakszervezet munkatársa.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!