Vajon változást hozhatna egy női vezető Észak-Koreában?

2020. május 04.
A legfrissebb hírek szerint Észak-Korea diktátora köszöni szépen, él és virul. Kim Dzsongun majd egy hónapos eltűnése fenekestül felforgatta a világot, a nemzetközi sajtó szinte azonnal a diktátor lehetséges utódjáról kezdett el spekulálni. A legvalószínűbb forgatókönyvnek sokan azt gondolták, hogy ha Kim Dzsongun nem kerül elő, akkor a diktátor 32 éves húga, Kim Jodzsong veszi majd át a rezsim irányítását – ezzel a lépéssel pedig ő lesz az első női vezetője az országnak. És bár úgy tűnik, új vezetőre egy darabig mégsem lesz szükség, Kim Jodzsong személyét azért így is érdemes jobban megvizsgálni.

Kim Jodzsong

A hirtelen eltűnés

Kim Dzsongun április 11-én, a Koreai Munkapárt Politikai Bizottságának ülésén jelent meg utoljára nyilvánosan. Eltűnése néhány nap múlva kezdett a nemzetközi sajtónak gyanús lenni, miután Kim  kihagyta az ország legfontosabb ünnepének számító április 15-i megemlékezéseket.

Mi történt Kim Dzsongunnal?

Egyelőre nem tudni. Bár a dél-koreai Yonhap hírügynökség információi szerint húsz nap távollét után, május 2-án ismét feltűnt a nyilvánosság előtt, arról, hogy Kim Dzsongun az elmúlt hetekben hol tartózkodott, továbbra sincs információ.

Kim Dzsongun áprilisi eltűnése erőteljes spekulációkat indított el az egészségi állapotáról, sőt voltak elméletek, amik azt sem tartották kizártnak, hogy a diktátor valójában már nem is él. A Dél-Koreában megjelenő Daily NK és az amerikai CNN például úgy tudta, hogy Kim sürgős szívműtéten esett át a közelmúltban, szöuli és pekingi források viszont abban sem voltak biztosak, hogy beteg. A dél-koreai kormány szóvivője semmit sem erősített meg a találgatásokkal kapcsolatban, csupán annyit mondott, hogy nem tapasztaltak semmilyen szokatlan tevékenységet a határ túloldalán. A diktátor egészségével kapcsolatban egyébként már egy ideje  voltak találgatások, korábbi hírszerzési információk szerint ugyanis nyugati specialisták, köztük kardiológusok is utaztak Észak-Koreába.

Ezt olvastad már?

Egy nő lehet az ország új vezére?

Kim Dzsongun eltűnésének hírére sokan lázba jöttek, a közösségi oldalakon gyakorlatilag már előre ünnepelni kezdték annak a lehetőségét, hogy a vezér halála esetén talán egy nő fogja átvenni az ország irányítását. Az emberek azt gondolták, hogy egy női vezér – már csak a női mivoltából adódóan – biztosan enyhítené az ország diktatórikus berendezkedését. A valóság viszont az, hogy valószínűleg az sem hozna nagy változást az ország életében, ha a közeljövőben valóban történne valami Kim Dzsongunnal, és a helyét Kim Jodzsongnak kellene átvennie. A diktátor húga ugyanis nem valamiféle rendszerellenes lázadó, éppen ellenkezőleg. Ő maga Kim Dzsongun diktatúrájának egyik legnagyobb kiszolgálója, az állam propagandagépezetének első számú embere.

Kim-jodzsong-kim-dzsongun

De ki is az a Kim Jodzsong?

Bár korábban azt írtuk, hogy Kim Jodzsong a jelenleg regnáló diktátor 32 éves húga, ez az életkor inkább csak találgatás. Kim Dzsongun életkorát sem lehet pontosan tudni, és a húgáról is csak annyi a biztos információ, hogy a harmincas évei elején járhat. Míg a dél-koreai titkosszolgálat szerint 1987-ben született, az amerikai pénzügyminisztérium információi szerint 1989-ben.

Kim Jodzsong a bátyjához hasonlóan Svájcban tanult egy privát bentlakásos iskolában, majd Észak-Koreába hazatérve beiratkozott a Kim Ir Szen Egyetemre, ahol számítógépes technológia szakon tanult. Ugyanebben az évben, 2007-ben a lányt már a politika is érdekelni kezdte, ezért be is lépett apja, az ország akkori vezetőjének pártjába, a Koreai Munkapártba. És bár a szakértők korábban kizártnak tartották, hogy egy nő kerüljön a szigorúan patriarchális berendezkedésű ország élére,

ha Kim Dzsongun 10 éven belül mégis meghalna, nagyon úgy néz ki, hogy a húgán kívül nem lenne más épkézláb jelölt.

Azt tudni kell, hogy az ország államformáját nem hivatalosan „szocialista örökletes monarchiának“ lehet mondani, ahol évtizedek óta a Kim-dinasztia uralkodik. A rendszer minden kulcsfontosságú pozícióját olyan emberek töltik be, akiket rokoni szálak fűznek a Kim-dinasztiához, maga Kim Dzsongun is az apjától, Kim Dzsongiltől örökölte meg az elnöki posztot. Kim Dzsongil elődje szintén a saját apja, Kim Ir Szen volt, az észak-koreai állam megalapítója és első vezére. A hatalom tehát folyamatosan öröklődik, a probléma csak annyi, hogy bár az információk szerint Kim Dzsongunnak három gyereke is van, ők valószínűleg még túl fiatalok lennének ahhoz, hogy apjuk helyébe lépjenek. (A gyerekekről szinte semmi biztos információ nincs egyébként, bár Dennis Rodman egy észak-koreai útja után beszélt arról, hogy a diktátornak van egy lány, míg mások azt is tudni vélik, hogy a legidősebb gyereke sincs még 10 éves.)

A gyerekek tehát kiestek, maradtak a testvérek. Az észak-koreai vezetőnek két bátyja van – egészen pontosan volt. Az egyikőjük, Kim Dzsongcshol már régen elhagyta a politikát, és az utóbbi időben főleg arról ismert, hogy nagy Eric Clapton-rajongó, szeret gitározni és a nyilvánosságtól elvonult, remete életet él. A legidősebb fiú, Kim Dzsongnam pedig már nem él. Egy incidens miatt kiesett apja kegyeiből, végül 2017-ben meggyilkolták Malajziában.

Ezek után pedig nem nagyon maradt más, mint Kim Jodzsong – csak hát ő meg nő.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images