Visszavárják a fecskéket Szegedre

2020. július 11.
Szeged környezetszennyező óriását egy madárbarát, webes oktatási felülettel rendelkező művészeti alkotássá alakították át.

A Szeged lakóövezeteiben szétszórva található, meglehetősen lehangoló képet nyújtó fűtőművek és hőközpontok átalakításába kezdett a Mondolo Egyesület. A képen látható fűtőmű megújult külseje a fecskék fogyására hívja fel a figyelmet.

A fecskéknek egy része került színesen, realisztikusan a falfelületre, nagyobb részüknek csak a sziluettje jelenik meg, ezzel is utalva az állomány csökkenésére. A fűtőmű két oldalát egy-egy hazai fecskefaj foglalja el, a Molnár utca felől a molnár fecske, míg a Tápai utcai oldalon a füsti fecske került a falakra. A környezetvédelmi street art alkotás életre hívásáért két szegedi művész, Marton Ákos és Vinkó Leó felelt – áll a Mondolo weboldalán.

A festmények alatt a madarak életéről mesélő információs táblákat helyeztek el, a képek pedig QR-kódokkal vannak ellátva, amelyek segítségével egy természettudományos oktatófelületre jutunk.

Az épület oldalára egy 20 méter hosszú mesterséges molnárfecsketelepet helyeztek ki, és gyerekek bevonásával műfészkeket is készítettek. A fűtőmű környezetében lévő fás területen további 32 odút helyeztek ki, költési helyet biztosítva egyéb városi madárfajnak is.

Bővebben a témáról ITT!