Villants kortárs magyar művészi grafikákat limitált szériás maszkokkal

2020. június 27.
Limitált, magyar művészek és dizájnerek által tervezett maszkokkal teszi szerethetővé a maszkviselést a Mad Mask, és hívja fel egyúttal a figyelmet a hazai tervezők munkáira. A folyamatosan bővülő kollekcióban többek között Balogh Attila graffitiművész, Mezei Bence grafikusművész, Mónus Kata tetoválóművész, Papp Norbert festőművész, Szalóki Ildikó pontozott mandalafestő és Bíró Áron grafikus alkotásaiból válogathatunk.

„Sokat tehetünk azzal a helyzet könnyebb elviseléséért, ha megszerettetjük ezt az új kiegészítőt. Mert ez már az, akár tetszik, akár nem, az életünk része lett.” (Kalácska Zsana dizájner, a Mad Mask társalapítója)

A Mad Mask brandet Kalácska Zsana dizájner (Zwana Modular Jewelry) és Triff Adorján (Mogul Audio) alapította 2020 májusában. Az egyedi maszkokat – mint annyi más ötletet mostanában – a vírushelyzet hívta életre, az ékszertervezéssel és rendezvénytechnikával foglalkozó szabadúszó párosnak is szüksége volt egy B-tervre.
Kalácska Zsana először kicsit tartott a maszktervezéstől: nem volt éppen motiváló energiát fektetni valamibe, amit senki nem szeret, csak muszájból visel, de aztán megváltozott a véleménye. Kiderült, hogy a maszkok feltehetően még sokáig velünk maradnak, így végül belevágott az új projektbe. Volt azonban egy feltétele: legyen valami küldetés is a termék mögött.

Láttad már?

„A célkitűzésem az volt, hogy valamilyen módon megpróbálom szerethetővé tenni a maszkviselést, ha már egyszer muszáj – mondja. – Bevallom, nekem nincs igazán ellenemre, mindig is érdekelt a téma, csak más aspektusból. Szeretem a rejtőzködést és a feltűnést egyszerre, a különleges megjelenést, a szokatlan öltözékeket, vad sminkeket, szeretek átlényegülni, kicsit valaki más bőrébe bújni néha, például egy fesztiválon. A maszk ebbe tökéletesen beleillik.”

Élethelyzettől és kitettségtől függően, akinek nem életbevágó, hogy orvosi maszkot viseljen, az bármilyet viselhet, és miért ne lehetne egy maszk csinos? Vagy vagány?
Az első saját darab megvarrása után Zsana biztos volt benne, hogy pozitívan hat a közérzetre, ha egy mutatós darabot visel, és tudta, hogy ezzel nincs egyedül. A maszkot kreatív felületnek kezdte tekinteni, humort, különböző stílusjegyeket csempészett a mintákba. Ezen a ponton csatlakozott a párja, Triff Adorján a projekthez, és közösen mintatervezésbe, gyártásszervezésbe kezdtek.

Felkérték művész barátaikat, hogy tervezzenek mintákat a maszkokhoz. Pillanatok alatt létrejött az első kollekció, amely darabjai szinte azonnal elfogytak. A Mad Mask másik célja az, hogy limitált, magyar művészek által tervezett maszkok segítségével kölcsönösen felhívják a figyelmet egymás munkájára. A résztvevő művészeket bemutatják az oldalukon, az érdeklődők megtalálják az elérhetőségüket, megismerhetik a munkásságukat.

A Mad Mask projektben részt vevő alkotók:

Balogh Attila graffitiművész, Mezei Bence grafikusművész, Mónus Kata tetoválóművész, Papp Norbert festőművész, Szalóki Ildikó pontozott mandalafestő és Bíró Áron grafikusművész. A Mad Mask igény esetén egyébként saját mintás maszkok gyártását is vállalja, az anyagra kerülhet saját művészeti alkotás, fotó, vagy bármilyen választott minta, és a grafikai tervezésben is segítenek.

Nézegess Mad Mask maszkokat ITT!

 

Olvastad már?