Emma Watson női nevekkel rajzolja újra London metrótérképét

2020. július 23.
Emma Watson és Reni Eddo-Lodge újságíró, aktivista figyelemfelhívó akcióba kezdett a brit főváros ikonikus metrótérképével. 270 állomás nevét írják át olyan nők és nem bináris emberek után, akik nagyban hozzájárultak London történelmének alakulásához.

Reni Eddo-Lodge újságíró és a Why I’m No Longer Talking to White People about Race (Miért nem beszélek többé fehér emberekkel a bőrszínről) című könyv szerzője és Emma Watson színésznő-aktivista Rebecca Solnit és Joshua Jelly-Schapiro geográfus kötetéből, a Nonstop Metropolisból ihletet merítve találta ki, hogy létrehozza a City of Women London (A Nők Londonja) projektet. Solnit és Schapiro egyaránt együtt dolgozik Watsonnal és Eddo-Lodge-dzsal az ügyön.

Az első javaslatok a metróállomás új neveire széles skálán mozognak: a listán egyaránt szerepel az 1800-as években élt jamaikai–brit üzletasszony, Mary Seacole és Mary Wollstonecraft költő, az újkori nőmozgalmak egyik elindítója, ahogy Amy Winehouse énekesnő, Zadie Smith kortárs író, Jung Chang kínai származású, Londonban élő írónő és Virginia Woolf írónő is. 

„A projekt segít megismerni a figyelemre méltó londoni nőket és nem bináris embereket, akik nagy hatással voltak és vannak a város történetére valamilyen módon. Mindannyian azt a helyet foglalják majd el a londoni metrótérképen, amelyik városrészhez kapcsolódtak – mondták a szervezők. – Sok név mindenki számára ismert, mások olyan hősök, akiknek a neve nem forgott eddig közszájon, vagy London rejtett történetének alakjai. Művészek, civilek, üzletemberek, politikusok, sportolók.”

Olvastad már?

A kezdeményezés kitalálói remélik, hogy a térkép „átalakítja, ahogy Londonról gondolkodunk, ahogy benne élünk és közlekedünk, és soha többé nem úgy gondolunk a metróra és a közterekre, ahogy eddig.”

Watson és társai a WOW Alapítvánnyal dolgoznak együtt, történészekkel, írókkal, múzeumi kurátorokkal és levéltárosokkal konzultálnak a lehetséges nevekről, de várják az emberek javaslatait is. 2021. március 8-án, a nemzetközi nőnapon publikálják a végső elnevezéseket. 

Milyen hatással van a gondolkodásunkra, hogy a közterületeket a legtöbb városban férfiakról nevezik el többségében?

„Milyen közegben élünk, amikor az utcák, parkok, szobrok és hidak nemek által meghatározottak, és általában egyetlen nem által? Milyen hallgatás övezi a helyeket, ahol a nők oly ritkán jutnak szóhoz?” – tette fel a kérdést Solnit 2019-es könyvében, amikor a New Yorki-i metró átnevezett megállóinak térképét felvázolta, köztük például Alexandria Ocasio-Cortez és Cardi B. nevével. 

„Ez a térkép azért készül, hogy megénekeljük azokat a csodálatos nőket, akik a kezdetektől hősei és formálói voltak ennek a városnak, amely titokban mindig a nők városa volt. És miért ne a metrónál kezdenénk? A történelem mindig alulról indul, az alapoktól, a metróhálózat örök emlékeztetője annak, hogy mindannyian kapcsolódunk egymáshoz.”

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash, Getty Images