Salma Hayek is megosztotta az új feminista himnuszt

2020. február 05.
„Nem az én hibám, nem is azé, hogy merre jártam, vagy hogy éppen mi volt rajtam. Te vagy az erőszaktevő" – hangzik az új feminista himnusz, ami néhány hete vírusként terjed az interneten. A sorok egy chilei feminista közösségtől származnak, akik rendszeres tüntetéseikkel próbálnak meg fellépni a szexizmus és a szexuális erőszak ellen.

Az „Un Violador En Tu Camino”, vagyis magyarul „Egy erőszakoló az utadban” című számot először tavaly november 20-án adta elő egy flash mobon a Las Tesis nevű feminista közösség Chilében. A performanszuk nem maradt észrevétlen: néhány nappal később, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján a főváros több pontján már nők tömegei skandálták a szöveget.

chilei-feminista-tuntetes

A tüntetők bulizós ruhába öltöztek, szemeiket fekete kendővel kötötték be, a kezükkel pedig szimbolikusan a rendőrökre, a bírókra, az államra és az elnökre mutattak. A perfomansszal azt szerették volna kifejezni, hogy az állam, az igazságszolgáltatás és a rendőrség egészen addig cinkosa a nők elleni erőszaknak, amíg fel nem lépnek ellene rendszerszinten, valamint, hogy elegük van a nők hibáztatásából az őket érő erőszak kapcsán.

A Las Tesis által összegyűjtött adatok szerint Chilében a szexuális erőszak vádjával bíróság elé kerülő eseteknek mindössze nyolc százalékában születik elmarasztaló ítélet.

Az eseményről természetesen felvétel is készült, ami szinte azonnal világhírű lett és nagy lökést adott a világ más részein élő nőknek is. November óta számos országban adták  már elő a performanszt, hasonló megmozdulásokat tartottak például Párizsban, Madridban, Londonban, New Yorkban, Hamburgban és több más latin-amerikai városban is.

Az internetre pedig azóta is folyamatosan kerülnek fel fotók és videók a tüntetésekről – a minap például Salma Hayek is megosztott egyet az Instagramján. A poszt szövegében támogatását is kifejezte a chilei nők felé.

Fotó: Getty Images