Salma Hayek is megosztotta az új feminista himnuszt

2020. február 05. |

„Nem az én hibám, nem is azé, hogy merre jártam, vagy hogy éppen mi volt rajtam. Te vagy az erőszaktevő" – hangzik az új feminista himnusz, ami néhány hete vírusként terjed az interneten. A sorok egy chilei feminista közösségtől származnak, akik rendszeres tüntetéseikkel próbálnak meg fellépni a szexizmus és a szexuális erőszak ellen.

Az “Un Violador En Tu Camino”, vagyis magyarul “Egy erőszakoló az utadban” című számot először tavaly november 20-án adta elő egy flash mobon a Las Tesis nevű feminista közösség Chilében. A performanszuk nem maradt észrevétlen: néhány nappal később, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján a főváros több pontján már nők tömegei skandálták a szöveget.

chilei-feminista-tuntetes

A tüntetők bulizós ruhába öltöztek, szemeiket fekete kendővel kötötték be, a kezükkel pedig szimbolikusan a rendőrökre, a bírókra, az államra és az elnökre mutattak. A perfomansszal azt szerették volna kifejezni, hogy az állam, az igazságszolgáltatás és a rendőrség egészen addig cinkosa a nők elleni erőszaknak, amíg fel nem lépnek ellene rendszerszinten, valamint, hogy elegük van a nők hibáztatásából az őket érő erőszak kapcsán.

A Las Tesis által összegyűjtött adatok szerint Chilében a szexuális erőszak vádjával bíróság elé kerülő eseteknek mindössze nyolc százalékában születik elmarasztaló ítélet.

Az eseményről természetesen felvétel is készült, ami szinte azonnal világhírű lett és nagy lökést adott a világ más részein élő nőknek is. November óta számos országban adták  már elő a performanszt, hasonló megmozdulásokat tartottak például Párizsban, Madridban, Londonban, New Yorkban, Hamburgban és több más latin-amerikai városban is.

Az internetre pedig azóta is folyamatosan kerülnek fel fotók és videók a tüntetésekről – a minap például Salma Hayek is megosztott egyet az Instagramján. A poszt szövegében támogatását is kifejezte a chilei nők felé.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

„Főállású apukaként kívülállónak érzem magam” anyaság

„Főállású apukaként kívülállónak érzem magam”