Ütött a jegesmedvék utolsó órája

2020. július 24.
Ha nem változik az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelenlegi üteme, a jegesmedvék örökre eltűnhetnek a bolygónkról. A kihalás pontos dátumát is meghatározták a tudósok.

A klímaválság egyik szimbólumává váltak a jegesmedvék. Most először a tudósok annak dátumát is meghatározták, mikorra tűnhetnek el teljesen bolygónkról a csodálatos teremtmények, ha nem változtat a világ az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyiségén.

A Torontói Egyetem tudósai megvizsgálták, mennyi ideig élhetnek túl a jegesmedvék az Északi-sark vidékén, ha eltűnik a jég. Ez azért fontos, mert a jegesmedvék ezután nem találnak élelmet, nem tudnak vadászni. Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a jelenlegi ütemben folytatódik, néhány jegesmedvén kívül nem marad több az Északi-sark vidékén 2100-ra. A klímaváltozás hatására gyors ütemben csökken a táplálékuk, az Északi-sark jégpáncélja pedig negyven százalékkal csökkent az elmúlt 25 évben. 

2040-re szaporodási problémák lépnek majd fel a jegesmedvéknél, amely lokális kihalást eredményez majd. 

„Először a bocsok lesznek képtelenek túlélni. Megszületnek ugyan, ám a nőstényeknek nem lesz elég zsírtartalékuk, hogy anyatejet képezzenek, és táplálni tudják őket a jégmentes évszakokban – magyarázta dr. Steven Amstrup, a kutatás vezetője. – Ahogy a jég elolvad, a jegesmedvéknek egyre többet kell majd vándorolnia a táplálékért a parton, ahol nem találnak élelmet maguknak és a bocsoknak. Mindannyian tudjuk, hogy élelem nélkül nem sokáig marad életben egyetlen élőlény sem. Ez a biológiai valóság minden faj számára.”

A tudósok szerint, ha a világ országai összefognak és gyorsan csökkentik a szén-dioxid kibocsátását, még mindig van egy nagyon kis idő arra, hogy megmeneküljön ez a fantasztikus ragadozó, az Északi-sarkkal egyetemben. Ám ehhez most kell cselekedni.

Olvastad már?

Forrás: Marie Claire.com
Fotó: Unsplash