Biztos kell nekünk? A kávéról ökoperspektívában

2020. február 04.
Ezzel indítjuk a napot, ezt isszuk az ebéd utáni kajakóma ellen, majd délután a holtponton is ez lendít át bennünket. De nem biztos, hogy sokáig, ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy a kávé kihalófélben van, ráadásul a karbonlábnyomunkat is jelentősen megdobja.

2080-ra nem lesz kávé?

A világon jelenleg azonosított 124 kávéfajta több mint 60 százalékát kipusztulás fenyegeti a Science Advances és a Global Change Biology tanulmányai szerint. Jelenleg még kis növekedés látszódik a kávé tőzsdei és világpiaci árán, azonban a nem is olyan távoli jövőben valószínűleg tényleg csak kevesek kiváltsága lesz a koffeinforrás, melyhez annyian szentül ragaszkodnak.

A kihalás oka a globális felmelegedés különböző következményei között keresendő. Például a világ össz kávétermelésének megközelítőleg 70 százalékát az arabica kávéfajta adja, mely legfőbb forrása brazil Minas Gerais régió, ahol az utóbbi években hatalmas méreteket öltött a szárazság. E mellett a kávé másik legfőbb kitermelési területe Afrika és Ázsia, ahol az elsivatagosodás és átlaghőmérséklet-emelkedés szintén átlag feletti ütemben zajlik. Az arabica kihalását jelenleg 2080 körülre jósolják a kutatók.

A maradék 30 százalékát a kávétermelésnek a robusta teszi ki, azonban a többi 122 fajtát nem termeszti jelenleg az emberiség, kutatók azonban már elkezdtek kísérletezni hőmérsékletváltozásra kevésbé érzékeny fajtákkal. Talán ez reményt adhat azoknak, akik nem hajlandóak lemondani a kávéról.

Jelentős a karbonlábnyoma

Amellett, hogy nemsokára valószínűleg sokkal kevesebben tudnak majd kávét vásárolni, a klímaszervezetek és szakértők szerint nagyon érdemes lenne már most csökkenteni vagy megszüntetni a kávéfogyasztásunkat. Ugyan az elsőszámú ellenség a marhahús lett az elmúlt időszakban az elképesztően magas karbonlábnyoma miatt, a kávé (és mellette a tea, a kakaó illetve az alkohol) is jelentős ökológiai lábnyommal rendelkezik. A The Guardian szerint ha valaki minden nap négy bögre fekete teát vagy kávét iszik meg, akkor az egy év alatt 30 kg co2e-nek, azaz karbonlábnyomnak felel meg. Hozzávetőlegesen ez annyi, mintha valaki egy átlagos teljesítményű autóval 64,3 km-t tett volna meg. Arról nem is beszélve, hogy milyen csomagolásban érkezik hozzánk a kávé az alumíniumkapszuláktól a vastag műanyagzacskós verzión keresztül a papír-műanyag filterig.

Legalább csökkentsük a napi adagunkat!

A klímaválsághoz való alkalmazkodás nem könnyű, a kávé pedig nagyon mélyen a kultúránk részévé vált. Azonban közös érdekünk, hogy változtassunk a jelenlegi életmódunkon, ezen belül például a kávéfogyasztási szokásainkon is. Ha nem is feltétlenül kell teljes kávébojkottot hirdetnünk, de csökkentsük a kávéadagunkat napi egy csészére vagy akár tartsunk teljesen kávémentes napokat is! Amikor kávézunk, akkor viszont adjuk meg a módját, ne csak rohanás közben hajtsuk fel, ezzel is tisztelegve az ital előtt.

Ha kipróbálnánk valami más, aminek kisebb az ökológiai lábnyoma, akkor pedig fogyasszunk élénkítő hatású, szálas gyógynövényteákat, például pitypanggyökér-, menta-, erdei málnalevél- vagy gyömbérteát! De olykor egy alapos szellőztetés vagy séta is üdítően hathat. Persze, ezek nem adják meg ugyanazt az élményt, mint a kávé, de sok ilyen apró lépés összeadódva segíthet a klímakatasztrófa okozta globális folyamatok lassításában.

Fotó: Unsplash