Nők a nőkért fekete-fehérben: mit tegyünk a szelfiposztoláson túl?

2020. július 31.
Ha valaki töltött mostanában egy kis időt az Instagramon, biztosan belefutott abba a kihívásba, amelyben fekete-fehér szelfit posztolnak magukról nők, hogy ezzel fejezzék ki támogatásukat a török nők iránt, és ezzel mutassák meg, hogy kiállnak a családon belüli erőszak ellen. Ha azonban komolyan tenni szeretnénk a valóban súlyos ügy érdekében, vannak más eszközeink is, amelyekkel segíthetjük a török nőket. Ráadásul azok sem bonyolultabbak, mint posztolni egy szelfit az Instagramra.

Miután hollywoodi hírességek, köztük Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Charlize Theron és Kerry Washington is csatlakozott a #WomenEmpoweringWomen kihíváshoz és posztolt magáról fekete-fehér szelfit a megfelelő hashtagekkel ellátva, hatalmas lendülettel söpört végig a közösségi oldalakon a kihívás. Ám a kezdeményezés pontos eredetéről és okáról nem sokan tudnak, ahogy Jennifer Aniston ezt maga is bevallja fekete-fehér fotója mellett.

#WomenSupportingWomen vagy #ChallengeAccepted?

A kihívás pontos eredete nem teljesen tisztázott. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy Alexandra Ocasio-Cortez amerikai képviselőnő határozott beszéde, míg mások egy brazil újságírónő, Ana Paula Padrão Instagram-posztja váltotta ki a virális kihívást. A legtöbb közösségi oldalon azonban egy török mozgalomhoz kötik, amely kicsivel több mint egy hete indult, miután brutálisan meggyilkolta a 27 éves Pınar Gültekint korábbi partnere, Cemal Metin Avci. A fiatal nő esete felszínre hozta az országban oly gyakran előforduló, és sokszor végzetes családon belüli erőszak problémáját.

View this post on Instagram

We’ve loved seeing our feeds flooded by gorgeous black and white pictures of many of you, but do you know the origins of the black and white photo challenge? This is Pınar Gültekin.⁠ She was reported missing in Turkey's Aegean province of Muğla on 16 July and found dead after being brutally murdered five days later. A man has been detained in relation to her killing. Pinar was just 27 years old.⁠⠀ ⁠⠀ People in Turkey regularly see black and white images of women on the news, but they are pictures of women who have been violently murdered; the country has one of the highest rates of femicide in the world. The photo challenge circulating right now was in response to Pinar’s death. A way for Turkish women to stand in solidarity with those lost and shine a light on what is happening. This is much more than an opportunity to post a nice pic of you. It’s much more than supporting other women by asking them to do the same. Social media can do so much good, but so often the intended impactful message is quickly lost – it’s kinda like playing that game where you whisper something in someone’s ear and then they pass it on to someone else and so on, and the original message comes out the other end completely different. So post your photo, but do if for Pinar and all the other women, especially women of colour, who have been lost to violence. Thank you to @julesyparker for doing the work and finding the origin of this campaign. If you know more about its origins we’d love to know too. #challengeaccepted #pınargültekin

A post shared by Business Chicks (@businesschicks) on

Ami Törökországban történik, nagyon is valóságos és súlyos, ám azóta többfelé ágazott az Instagram-kihívás, és a „melyik hashtag volt előbb?” kérdés elvonja a figyelmet a valódi célról, így csökkentve a globális cselekvésre való felhívás erejét. 

Mi történik a nőkkel Törökországban?

Először a The Guardian számolt be Európában Pınar Gültekin meggyilkolásáról, felhívva a figyelmet arra, hogy a nőkkel szembeni erőszak hosszú ideje fennálló probléma Törökországban, amelyet a koronavírus-pandémia csak tovább súlyosbított. „A nőkkel szembeni erőszak és az úgynevezett becsületgyilkosságok mélyen gyökerező és gyakori esetek Törökországban. Egy 2009-es prevenciós stratégia szerint a 15 és 60 év közötti török nők 42 százaléka esett már áldozatául a férje vagy partnere által elkövetett fizikai vagy szexuális erőszak valamilyen formájának.” A probléma évről évre súlyosabb: 2019-ben 474 nőt gyilkolt meg a partnere vagy a családja. Ez a szám évtizedek óta a legrosszabb adat, ám 2020-ra a járvány és a korlátozások miatt még magasabbra ugorhat ez a szám.

Olvastad már?

A We Will Stop Femicide nevű civil szervezet, amely a nők elleni erőszak megállításáért küzd, ráadásul azt állítja, hogy ezek a magas számok nem is fedik teljesen a valóságot, mivel a hatóságok nem vallják be a pontos statisztikákat. Gültekin meggyilkolása, sok más áldozat mellett, ráadásul egybeesett azzal a növekvő nyomással, amely a török kormányra is nehezedik az isztambuli egyezmény eltörlése miatt. Kicsi, ám erőteljes lobbiszervezetek folyamatosan petíciókat nyújtanak be az isztambuli egyezmény bevezetése érdekében Törökországban is, ám egyelőre a parlament még vitatja a jövőjét. 

Hogyan támogathatjuk valóban a török nőket?

Szép dolog a szelfi posztolása, ám ha őszinték akarunk lenni magunkkal, akkor tudjuk, hogy ettől a török kormány nem veszi komolyabban az isztambuli egyezményt, és nem segítünk vele valójában az áldozatoknak. Viszont nem igényel nagyobb energiát az sem, ha tényleg támogatni szeretnénk a török nőket, mint egy kép posztolása az Instagramra. 

1. Írjuk alá a petíciót az isztambuli egyezmény megmentéséért

Az isztambuli egyezmény hivatalos neve 6248. törvény. Bár nem mondták ki nyíltan, ám a török kormány minden szándéka arra utal, hogy szabotálják ennek a törvénynek a ratifikálását. Az online petíció aláírásával és megosztásával követelhetjük a nők jogainak betartását, és elérhet olyan nőkhöz is, akik nincsenek tisztában meglévő jogaikkal. A petíciót itt írhatjuk alá

2. Adományozzunk női menekültotthonoknak Isztambulban

Ha körülményeink engedik, anyagi támogatást is nyújthatunk isztambuli női menedékhelyeknek. Az Amerikai Egyetem Török Klubja, amely a mozgalom élére állt, az alábbi otthonokat ajánlja:

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı (Lila Tető Női Menedékház Alapítvány)

Ezt az átmeneti otthont 1990-ben alapították feminista aktivisták, hogy segítsenek a nők elleni erőszak áldozatainak. A menedékházba kerülőknek segítenek újraépíteni az életüket, jogorvoslatot nyútajank, ugyanakkor a törvényhozás számára is javaslatokat dolgoznak ki, hogy ezzel segítsék a nemi alapú diszkrimináció leküzdését az országban. Itt támogathatjuk az átmeneti otthont

Small Projects Istanbul

A nemzetközi szervezet 2015 óta van jelen Isztambulban, hogy a szíriai, közel-keleti és észak-afrikai konfliktusok elől menekülőket segítse. Munkájuk középpontjában a gyerekek, fiatalok és nők segítése, oktatása, lelki támogatása áll, emellett közösségépítő tevékenységet is ellátnak. Itt támogathatjuk a Small Projects Istanbul szervezetet

3. Kövessük az Amerikai Egyetem Török Kulturális Klubjának információit

A szervezet az elsők között hívta fel a figyelmet Pınar Gültekin meggyilkolására. Ugyanakkor folyamatosan beszámolnak a fejleményekről, és tesznek közzé olyan információkat angol nyelven, amelyekből tájékozódhatunk, milyen formában tudunk segítséget nyújtani az áldozatoknak.

Olvass tovább!

Forrás: Marieclaire.com, The New York Times, The Guardian
Fotó: Unsplash